LED-es izzók a fürdőszobában

A LED-es világítás térhódítása

 

A hagyományos izzókat felváltották az energiatakarékos izzók, a LED-es kialakítású fényforrások. Helyenként még lehet találkozni nagy fogyasztású spotokkal, vibrálóan világító neoncsövekkel, de szerencsére a LED-es izzók egyre népszerűbbek. Megjelenésük óta már széles választékban lehet őket megvásárolni, egészen az egyszerű, kis fogyasztású izzóktól a LED-es modulokig, reflektorokig.

 

LED-es izzók előnyei

 

A régi, hagyományos világításhoz képest a modern LED-es izzók számtalan előnnyel rendelkeznek, ezért nem kérdés, hogy miért cseréli le a régi típusú izzókat már mindenki az újabb, energiatakarékosra. Nézzük a legfontosabbat! Mivel nem az izzószál égésével kapjuk a fényt, hanem az elektronok gerjesztése révén, az energiafelhasználásuk közel 90%-os.

 

Korábban hosszú másodpercekig kellett várni, hogy a villany felkapcsolása után el tudjuk kezdeni a fürdőszobai készülődéseket, kapjunk némi fényt. A LED-es izzók a felkapcsolás után azonnal maximális erősségükön bocsájtják ki a fényt, nincs villogás, nincs bemelegedési idő.

 

Másik nagy előnye az energiatakarékos izzóknak, hogy éveken keresztül működnek. Igaz, egy kicsit drágábbak, mint hagyományos társaik, de sokkal nagyobb az energiakibocsátásuk, és nem kell havonta újat vásárolni belőlük.

 

Nagyon jól bírják a ki- és bekapcsolgatást, mivel nem adnak le hőt, a környezetüket nem melegítik, fényerejük változtatható és nem tartalmaznak semmilyen környezetkárosító anyagot.

 

A LED ezer arca a fürdőszobában

 

A LED-es világítás elterjedésével korábban nem alkalmazott újításokat vihetünk be a fürdőszobánkba. Amire minden esetben figyelni kell, hogy a fürdőszoba egy vizes, párás helyiség, tehát a világító berendezéseknek mindenképpen vízállóknak kell lenniük a bármilyen irányból odafröccsenő vízzel szemben.

 

A fürdő színvilágához illeszkedően lehetőség van meleg, természetes vagy hideg fehér fény használatára. LED-es világítás mindenhová bevezethető, így a mennyezeti lámpákba vagy tükör melletti lámpatestekbe is, de be lehet építeni ún. LED modulokat is.

 

A LED-es izzók képesek már saját maguk is különböző színeket kibocsátani, nem kell hozzá külső eszköz. Ez nagyon jó hangulatot teremt akár egy mosdó csapjába vagy pl. egy zuhanyrózsába beépítve, a gyerkőcök nagyobb kedvvel veselkednek neki a tisztálkodásnak.

 

A legújabb LED szalagos megoldásoknak köszönhetően már csak a fantáziánk szab határt, hogy milyen designelemeket és milyen színben alkalmazunk a fürdőnkben. Meg lehet világítani a tükör mögötti területet, a fürdőszobaszekrényt, a zuhanyzót, vagy akár a csempék közé is be lehet illeszteni LED-es csíkokat.