Miért jó a gyerekeknek, ha állatot tartunk?

Egy állat rengeteg törődéssel és elfoglaltsággal jár, így nem mindenki engedheti meg magának élete folyamán, hogy egy kedvenccel ossza meg a mindennapjait. Nem beszélve az esetleges allergiáról.

 

Pedig a gyermeknevelés és a kicsik fejlődése érdekében mindenképp érdemes elgondolkodni azon, hogy mielőbb beengedjünk egyet az életünkbe.

 

Ha valakinek mégsem lenne lehetősége kisállatot befogadni, jó alternatíva lehet egy interaktív játék a Játékszigettől!

 

5 ok, amiért mindenképp jó döntés kisállatot tartani

 

1. Segítenek a tanulásban, legalábbis a többség. Hiszen milyen megnyugtató, hogy miközben magoljuk a leckét, ösztönösen is simogathajuk a kutya vagy macska puha bundáját. Ismertünk valakit, aki a tengerimalacával szeretett tanulni, míg olvasott, addig a malacka fel-le kószált mellette, vagy betelepedett az álla alá és elaludt. Megnyugtató és maximálisan bensőséges élmény egy háziállattal készülni a másnapi dolgozatra, sőt, még furán sem érezzük magunkat, miközben egyedül mondjuk fel a leckét, hiszen a kedvencünk igazi hallgatóságként figyel.

 

2. Segít a kapcsolatépítésben. Egy háziállat sokat tud adni a kapcsolatok kialakítása szempontjából is. Hiszen egy kisállat gondozása remek ürügyet és témát nyújthat a beszélgetésre, amivel kapcsolatban még a nehezen ismerkedő gyerekek is hamarabb megnyílnak. Azok a gyerekek, akiknek van háziállatuk, sokkal kevésbé zárkózottak a tapasztalatok alapján, és a stresszt is jobban viselik.

 

3. Megtanulják a gondoskodást, magasabb az érzelmi intelligenciájuk. Gondoskodni jó, ami gyakran előkerül a gyerekek szerepjátékaiban is. Ha pedig mindezt egy olyan élőlénnyel tehetik, ami viszontszeret, hát ki ne akarna azonnal egy házi kedvencet? Fiúknak is ideális, mert közel sem lányos elfoglaltság egy kisállatról gondoskodni, ellenben a babázással, és remekül fejleszti a gondoskodás készségét.

 

4. Jó hatással van a gyermek egészségére! Nem szabad felülni a rémhíreknek, hogy az állatok milyen egészségügyi kockázattal járnak a gyermekekre nézve Ezzel szemben csökkentik az allergiák kialakulásának a kockázatát, így egy házikedvenc kifejezetten jó hatással van az immunrendszerre.

 

5. A családi kötelékek erősítéséért is felelnek a kisállatok. Mivel szinte taggá válnak, így igen erős köteléket képesek létrehozni, igazi egységgé kovácsolni a családot, hiszen meg kell osztani az állat gondozását. Arról nem is beszélve, hogy remekül segít abban, hogy kiszakadjunk a mai rohanó világból, és egy kis időre lassan és a pillanatnak élve létezzünk.

 

(x)