Sztrájkolnának a több pénzért a postások

Egyre rosszabb helyzetben vannak a postások – mondta Ádám István, a Postások Független Érdekvédelmi Szövetségének (POFÉSZ) elnöke a Népszavának. Ahogy fogalmazott, óriási az elvándorlás a cégnél, közel 30 százalékos, azonban vannak olyan területek, ahol a dolgozók fele tovább áll. Akik maradnak, azok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek, ez az alapot már kritikus. Elmondta, van olyan postahivatal, ahol az 50 körzetre csak 30 kézbesítő jut. De más területeken, a logisztikánál, vagy a ügyfeleket fogadó munkaállomásoknál sem jobb a helyzet.

Ádám István azt is elmondta a lapnak, egy demonstrációval szeretnék felhívni a figyelmet a kialakult tarthatatlan helyzetre, az akció keretében, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Vám utcai irodája elé vonulnak majd.

A posta vezetése nem fogadta el a szakszervezet béremelési javaslatát, ezért a POFÉSZ választmánya demonstrációs bizottság létrehozásáról döntött, amihez a Kézbesítők Szakszervezete is csatlakozott.

A Magyar Posta ebben az évben maximum 8 százalékos béremelést tervez, azonban a szakszervezetek szerint ez nem állítja meg az elvándorlást. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a cég régi alkalmazottai a legjobb esetben bruttó 250-270 ezer forintot keresnek, ami nem elég a megtartásukhoz.

POFÉSZ elnöke kiemelte, amennyiben a demonstrációjuk hatástalan marad, akkor készek a még elégséges szolgáltatások meghatározásáért a bírósághoz fordulni, hogy megszervezhessenek egy részleges, de több postai területet érintő sztrájkot is.