Lakóépületeket is veszélyeztetett a tűz a Bika tónál

Délelőtt riasztották a tűzoltókat, hogy ég a nádas a Bika tónál. A lánglovagok három autóval érkeztek a helyszínre. Gyorsan kellett dolgozniuk, mivel a tűz már lakóépületeket is veszélyeztetett. Tátrai János tűzoltó alezredes elmondta két fecskendős és egy vízszállító autóval érkeztek a helyszínre. A tűzoltók után a katasztrófavédelmi szolgálat is a helyszínre érkezett, akik átvették az irányítást, mivel több mint 6 hektárra terjed ki tűz, ami lakóépületeket is veszélyeztetett. A lángok a korábbi tómederben csaptak fel. A tűzoltóknak nagyon nehéz dolga volt, az ingoványos, sáros területen nehezen tudtak mozogni, tüzet oltani.

A tűzoltók gyorsan megakadályozták a lángok továbbterjedését, majd felügyelet mellett hagyták égni a tüzet, hogy teljesen leégessék a nádat, ezzel is megelőzve, hogy újra meggyulladjon a terület.

Tátrai János kiemelte, az elmúlt napokban több alkalommal is ki kellett vonulniuk nádasokat, aljnövényzetet oltaniuk. Ezeket a tüzeket – mint a Bika tónál is – majdnem biztos, hogy emberi gondatlanság okozta. Azonban a pontos okokat a későbbi vizsgálatok derítik majd ki.

Az alezredes arra hívta fel a figyelmet, hogy az növényzet, a lehullott avar nagyon kiszáradt, így egy kis szikra is tüzet okozhat. Éppen ezért mindenkitől figyelmet kér.

Miközben a tűzoltók a lángokat oltották, a rendőrök szemtanúkat hallgattak ki. Az egyikük elmondta, ő a tó melletti játszótérnél észlelte a füstöt, minden bizonnyal onnan indult a tűz.