Hamarosan elkészül a Szentháromság utca zöld felületének felújítása

Ez egy mintaprojekt, mivel a hazai városüzemeltetési gyakorlatban nincs még egy ilyen mértékű burkolat-felszámolás annak érdekében növekedjen a közterületen a zöldfelületek aránya – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az első ütemben – 2014-2017 között közel 1.000 méter betont bontottak fel 1,2 méter szélességébe, és több mint 1.000 négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki. Ezen a szakaszon 19 gesztenyefát, valamint 3.800 cserjét ültettek ki. 2018-ban, a második szakaszban a Batthyányi utca és a Bécsi körút közötti szakaszt újították fel.

2019-ben, az utolsó ütemben a Bácsi körút és a Rákóczi utca közötti szakasz felújítása készül el. Makrai László elmondta, itt 470 folyóméteren bontják fel a szilárd burkolatot, kicserélnek közel 100 köbméter földet termőföldre. Emellett 500 négyzetméternyi területre 1.884 talajtakaró cserjét, valamint 13 gesztenyefát telepítenek. A növényeket korlátokkal védik majd az autósok ellen. A kivitelezés során minden gépjármű- és személybejáró szabadon marad, továbbá az egybefüggő részeken is lesz átjárási lehetőség. A tervek szerint kialakítanak még 3, térkőburkolattal ellátott, az ürítési napokra szolgáló hulladékgyűjtő tárolót is.

A kiültetett fák nem közönséges vadgesztenyék, hanem a klímát és károsítókat jobban tűrő hybrid hússzínű fajták lettek.

Makrai László elmondta, a tervek szerint a zöldfelület felújítás következő helyszíne a Tisza Lajos körút Aradi Vértanúk terén túli része lenne, ahol az idős hársfasor, a tövénél mindössze zsebkendőnyi talajfelülettel, a faltól-falig aszfaltburkolat okozta levegőtlen és vízhiányos talaj miatt szinte teljesen kipusztult. Az itteni munkát az nehezíti majd, hogy a járda alatti közművezetékek akadályozzák a fasor visszatelepítését, így először közműrendezést kell majd végezni.