A szegedi nagy árvízre emlékezett a város

A tizennyolcadik születésnapját ünneplő Fool Moon énekegyüttes  koncertjével indult a megemlékezés az árvízi emlékműnél fölállított színpadon. Ezt követően Botka László polgármester lépett a mikrofonhoz.

„Az árvíz sújtotta Szeged az európai szolidaritás köveiből épült újjá. Szeged Európa önzetlen segítségével vált igazi európai várossá. És mi sosem feledjük el azt a rengeteg támogatást, amit a legnagyobb szükség idején kaptunk. Szeged európai alapokra épült újjá” – mondta Botka László, aki így folytatta: „Hiszem, hogy innen is eredeztethető városunk szilárd elköteleződése Európa iránt, amely az idő múlásával csak még erősebbé vált. Mi nem harcolunk Európa ellen, hanem életre szóló szövetséget kötöttünk vele. Mi nem háborúzunk Brüsszellel, hanem hálásak vagyunk a sok támogatásért, amit kapunk tőle most is. Mi ahelyett, hogy ellenségeket keresnénk Európában, megbízható partnereket találunk” – hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezekben az országos szinten harcos időkben talán még fontosabb volt hangsúlyozni az együttműködés, a partnerség fontosságát. Botka László beszélt arról is, hogy „mi, szegediek tiszteljük, becsüljük és szenvedélyesen szeretjük a Tiszát.” Ezután hozzátette, hogy a jövő nagy terve, hogy Szeged főutcájává alakítjuk a Tiszát: nyugat-európai mintára még jobban bevonjuk a város életébe a folyót.

Botka László ünnepi beszéde után lámpás fölvonulás indult a rakparton, a folyón pedig 140 hajó indult meg a polgármester jelére.