Utazás Grazba? Érdemes akár csak pár napra is kilátogatni?

Utazás Grazba: készüljünk fel!

 

Az utunk tervezésekor összeállíthatunk egy egész listát, nehogy lemaradjunk valamiről. Természetesen ennek hossza igazodjon az ott töltött időhöz. Főleg, hogy akár egyetlen napra, vagy egy hétvégére is érdemes lehet kilátogatni ebbe a nagyszerű osztrák városba.

 

Amit viszont semmiképp se hagyjunk ki a felkészüléskor, az az utasbiztosítás megkötése! Ez egyetlen külföldi utazásunk során sem maradhat el. Mert bár nem szeretnénk, de ha mégis valamilyen egészségügyi vészhelyzet lenne, akkor ez fog minket megóvni az olykor milliós kiadásoktól.

 

Klasszikus és modern látnivalók Grazban

 

Az biztos, hogy Ausztria második legnépesebb városában a látnivalókból nincs hiány. Hangulatos, ugyanakkor gasztronómiailag fejlett, gazdag kultúrával rendelkezik. A közeli túraútvonalak nagyszerű élményt jelentenek minden természetet és aktív kikapcsolódást kedvelő számára. A távolban felbukkanó havas hegycsúcsok pedig a hideg évszakban garantálják a téli hangulatot.

 

Az óváros 1999-ben került fel az UNESCO Világörökség-listájára, köszönhetően a kifogástalan állapotban fennmaradt történelmi városrésznek. A Schlossberg a település híres óratornya, mely az egyik kihagyhatatlan látványosság, már csak a csodás kilátás miatt is. Siklóval vagy lifttel is fel lehet hozzá jutni, de akinek engedi az egészségügyi állapota, és jó időben érkezik, annak javasolt gyalog megtennie az utat.

 

De nem csak a klasszikus látványosságok miatt érdemes ellátogatni Grazba. Vannak modern, mára már ikonikussá vált építészeti megoldásaik is.

 

Rögtön ott van a Grazi Művészeti Múzeum, azaz a 2003-ban épült Kunsthaus, mely egyedi formáival azonnal kitűnik a többi épület közül. Nem véletlen hívják a helyiek “barátságos idegennek”. A földszintjén lévő design üzlet mellett közkedvelt a Kunsthaus Café is, ahol egy kávét, egy süteményt, de akár egy ebédet vagy vacsorát is elfogyaszthatunk.

 

Szintén a 2003-as Európa Kulturális Fővárosa cím kapcsán készült a Murinsel, mely egy kagylóra emlékeztető formájú, vízen lebegő épület. Éjszaka gyönyörűen ki van világítva, és található benne kávézó és színház is. De kiváló összeköttetést nyújt a Mura folyó két partján lévő városrészek között is.

 

Ha megéhezünk

 

Ha elegáns helyet keresünk vacsorázáshoz, akkor ellátogathatunk a Schlossberg Restaurantba, melynek nagyszerű panorámáját imádni fogjuk! De kitűnő választás a Salon Marie is a város szívében, ami a Grand Hotel Wiesler étterme. Egyvalamiről azonban ne feledkezzünk meg: az asztalfoglalásról!

 

És ez még nem minden. Érdemes keresni további látványosságokat, kiváló értékelést kapott éttermeket. Bátran el lehet tölteni több napot is ebben a csodálatos osztrák ékszerdobozban. De egy éjszakát mindenképp, már csak az esti kivilágítás miatt is.