Tudtad, hogy a láb visszeres állapota lézeres kezeléssel is javítható?

A betegség általában a lábakon jelentkezik, de előfordulhat más testrészekben is. A kezeletlen visszér súlyosabb betegséget is okozhat. Az Aesthetica Orvosi Központban a láb ereinek kezelésére lézeres megoldást kínálnak. Annak jártunk utána cikkünkben, hogy vajon mi okozhatja a visszér kialakulását, és milyen kezelési módokat alkalmazhatunk.

 

A visszér jelei

 

Nemcsak az idősebb korosztály veszélyeztetett a visszér kialakulásában, hanem már a húszas éveink során is előfordulhat, hogy a vénák kitágulnak. Először a pókhálószerű seprűvénák erősödése tapasztalható, amely látványosan jelenik meg a combokon, lábszárakon. A lábdagadás szintén kísérője a visszér kialakulásának. A férfiak és a nők egyaránt érintettek lehetnek a betegségben.

 

Az első tünetek felismeréséhez tudnunk kell, hogy már az is jelezheti a betegség korai fázisát, ha munka után hazaérve jóleső érzést jelent lerúgni a cipőt, megkönnyebbül a láb, melyet gyorsabb sétatempónál is ólom súlyúnak érzünk. Később már viszketést és lábfájdalmat is tapasztalhatunk. Majd az előrehaladottabb állapot során izomgörcsök, elszíneződő lábszár, bőrhámlás mutatja a visszér kialakulását.

 

Megelőzhető a kialakulása?

 

Sajnos a legtöbb esetben már akkor fordulnak orvoshoz az emberek, amikor a súlyosabb tüneteket tapasztalják magukon, pedig az időben felismert betegség - mint általában minden kór esetében - könnyebben gyógyítható. A megelőzésre is szükséges hangsúlyt fektetnünk, hiszen tudunk azért tenni, hogy ne alakuljon ki a visszér.

 

Bár általánosságban elmondható, hogy a visszér kialakulása alkati és sokszor öröklött hajlam kérdése, mégis van néhány olyan szokás, mellyel segíthetünk a megelőzésben. A mozgás és lábtorna alkalmazása, az ülőmunka gyakori megszakítása némi lazítással és az ideális testsúly a prevenció része. Visszérre hajlamosak kerüljék a termálfürdőket, szaunát, hiszen ezek tágítják az ereket.

 

A visszér kezelésének módjai

 

A visszér kezelése elsősorban a tünetek enyhítésére és a beteg életminőségének javítására irányulhat. A betegség súlyossága befolyásolja a terápia típusát, de a leggyakoribb megoldás a kompressziós terápia, mely során a láb vénáit egy kompressziós zokni összeszorítja, ezzel javítva a vérkeringést. Ezzel a duzzanat és a fájdalom csökkenthető, és a további visszeres vénák kialakulását is gátolhatjuk.

 

Az életmódváltás szintén ajánlott, a testmozgás, futás, kerékpározás segít az izmok erősítésében és a vérkeringés javításában is. Ha előrehaladott esetről van szó, akkor gyógyszeres kezelés következik, mely gyulladáscsökkentésből és véralavadásgátlásból áll. A lézeres terápia során a vénákat zárja le a sebész. Súlyosabb esetekben pedig műtét javasolt, mely a kitágult vénák eltávolításával javít állapotunkon.