Szigetelés első kézből: a szakemberek véleménye

Pontosan meg kell tervezni

 

Célszerű mindig a legkorszerűbb anyagokat használni, ha a hőveszteség ellen akarsz küzdeni. A JOSZERSZAM.com kéziszerszámai között nagyon sokféle hasznos eszközt is beszerezhetsz a fontos munkafázisok elvégzéséhez. Ezek közül nagyon jó szolgálatot tesznek majd például a különféle kalapácsok és vágószerszámok, de a munkavédelmi eszközök gazdag választékát sem árt felkeresned. Pormaszk használata elengedhetetlen az egészség védelmében.

 

Nagyon lényeges azt tisztázni, mielőtt a szigeteléshez szükséges anyagok megvásárlását elkezded, hogy valójában milyen típusú, vastagságú, szélességű és sűrűségű anyagot kell használnod.

 

Milyen anyagokat használj?

 

Talán hallottál már az "R-érték"-ről. Ez a szigetelőanyagok hőszigetelő képességét mérő fontos adat, pontosabban a hőellenállás mértékegysége. Azt mutatja meg, hogy egy adott vastagságú szigetelőanyag mennyire képes ellenállni a hőáramnak. Minél magasabb az R-érték, annál hatékonyabb a szigetelőanyag. Éppen ezért, ha energiahatékony épületet szeretnél felhúzni vagy a meglévő helyiségeid vagy házad hőtartó képességét szeretnéd javítani, olyan szigetelőanyagokat válassz, amelyek magas R-értékkel rendelkeznek.

 

A legelterjedtebb szigetelőanyagok az üveggyapot, a kőzetgyapot és a poliuretánhab. Előbbiekből a magas sűrűségű termékek ára magasabb, de jóval hatékonyabb energiamegtakarítást érhetsz el az alkalmazásukkal.

 

Nagyon sok maradhat a zsebedben

 

Érdemes a padlással elkezdeni a szigetelési munkát, ahol célszerű a légréseket lezárnod nem éghető purhabbal. Majd jöhetnek a megfelelő fémlemez csíkok a külső kémény és a fakeret találkozási pontjához. A padlásfeljáróhoz mindenképp tegyél ablakkeret szigetelést, s ott legyen szoros a fedél záródása. A megfelelő szigetelőanyagot méretre vágva tedd a fal lécei közé, s a megfelelő szellőzést is biztosítsd légrésekkel, nehogy majd a túlzott nedvesedés okozzon gondot. Ha kell, mindenképp vonj be építész szakembert is a folyamatba!

 

A megfelelően megválasztott szigetelőanyagok alkalmazásával, illetve az előírt technológiai lépések betartásával és a fenti tanácsokkal felvértezve máris sokkal sikeresebben veheted fel a harcot a nemkívánatos kinti-benti hőcserével szemben. Szabd meg te a hőáramlás irányát és intenzitását! Ez mindenképp megtérülő beruházás, amelynek pozitív hatásait nemcsak télen, hanem nyáron is azonnal lehet érezni.