Minden könyvmoly réme: az olvasói válság!

Mert hát az ideális világ ritka, hiszen számos olyan tényező alakítja a napjainkat, amire nem feltétlenül van ráhatásunk: újabb kihívások a munkahelyen, betegség a családban, ovi- vagy iskolakezdés, lakásfelújítás vagy egészen egyszerűen csak két könyv között elveszünk a világirodalom űrjében. Bármelyik eset is forog fenn, nagyon kétségbeejtő tud lenni a helyzet.

 

Szalad fűhöz-fához…

 

Nos a vargához egyetlen moly sem szalad, de hogy a Mai-Könyv.hu különböző kategóriái között órákat kattintgat, arra mérget lehetne venni. Szórakoztató irodalom, krimi, thriller? Vagy nyúljunk ilyenkor inkább a szépirodalom felé? Esetleg olvassunk újra egy korábbi nagy kedvencet?

 

A kérdésre a választ csak az idő adja meg, addig viszont türelemmel és kitartóan kell próbálkozni. Sosem lehet tudni, hogy melyik könyv hozza meg végül a feloldozást…

 

Ám hogy ne érezzük magunkat annyira eszköztelennek, hozunk néhány tippet, amivel át lehet vészelni az efféle válságokat.

 

Minden molynak szól!

 

Következzen néhány fontos moly-intelem!

 

  • -Az olvasás nem verseny. Nincsenek teljesítendő számok, elvárt oldalmennyiség. Mindenki annyit olvas, amennyi neki jólesik.

  • Nem mindig van kedvünk és érkezésünk olvasni. Ha ezt a tényt elfogadjuk, akkor ezeket az átmeneti könyvtelen időszakokat sokkal könnyebb lesz átvészelni.

  • -Néha ki kell lépni a komfortzónából. Van, hogy olyan könyv ránt minket vissza az olvasás világába, amiről korábban azt hittük, a kezünkbe sem vennénk.

  • -Csak olyat olvassunk, ami tetszik. Csak azért, mert belekezdtünk egy könyvbe, nem muszáj befejezni. Ne feledjük, túl sok a jó könyv, és túl rövid az élet ahhoz, hogy rosszakra pazaroljuk. (Majd egy masik alkalommal visszatérünk arra, hogy nincs rossz könyv, csak olyan, ami nem nekünk szól, vagy akkor éppen nem tartogat számunkra mondanivalót.

 

Ha ezeket az alapvetéseket elfogadjuk, és megbarátkozunk a gondolattal, hogy nem csak olvasásból és könyvekből áll a világ, akkor hatalmas nyomás alól szabadulunk fel.

 

Novella és dedikált idő!

 

Ez a két legvégső eszköz a kezünkben.

 

Ha nagyon elszántan szeretnénk visszatalálni az olvasáshoz, akkor próbálkozzunk novellákkal, amelyeket egy szuszra el lehet olvasni, és támogassuk meg a projektet azzal, hogy megszabjuk magunknak azt az időt, amikor leülünk és olvasunk – telefon, TV, kutya, gyerek és minden nélkül.

 

Ha ezt megtesszük, akkor két-három hét leforgása alatt újra azon kapjuk magunkat, hogy a zajló életünk apró réseit olvasással és könyvélményekkel töltjük ki! Ne aggódj, a Mai-Könyvek.hu teljes kínálata megvár!