Miért veszélyes az időskori alkoholfüggőség?

A helyzet azonban szerencsére nem reménytelen, amennyiben a beteg akarja a változást, és hajlandó elfogadni a segítséget, a Swan Lake Központ rehabilitációs intézetben egy több hetes, intenzív terápián vehet részt.

 

Miért kezd el valaki idősebb korában rendszeresen inni?

 

A nyugdíjba vonulás minden ember életében egy fontos mérföldkő. Hirtelen véget érnek a dolgos hétköznapok, és egyszer csak ott találjuk magunkat tengernyi ránk szakadó szabadidővel. Már nincs meg a napi kapcsolat a kollégákkal, a nyugdíjunk valószínűleg kevesebb lesz, mint a fizetésünk volt, emiatt az életszínvonalunk is csökkenhet. 

 

Az évtizedek alatt megszokott napi rutin egy csapásra felborul, az anyagiak miatti aggódás pedig szorongáshoz vezethet. Mindezt tovább tetézi, ha egyedül maradunk, mert meghal a házastársunk, a gyerekeink messze laknak, és magányosan töltjük a mindennapokat. 

 

Az alkohol pedig könnyű kiútnak tűnhet, hiszen oldja a bennünk lévő feszültséget, és a világot egy szebb, jobb helynek mutatja. Sokan pedig úgy fogják fel, hogy egy ledolgozott élet után bőven megérdemlik azt a napi néhány pohár bort vagy üveg sört. 

 

Ez azonban könnyen odáig vezethet, hogy az illető az alkohol rabjává válik, és ha egyedül él, akkor a környezete sem veszi észre időben, hogy baj van.

 

Milyen következményekkel járhat az alkoholfüggőség?

 

Az alkohol minden életkorban rendkívül káros az egészségre, egy fiatal és életerős szervezetben is visszafordíthatatlan károkat okoz hosszabb távon. Az idősebbek közül a többség pedig már eleve nem egészséges, ráadásul az ő testük már nem bírja olyan jól tolerálni az alkohol ártalmait.

 

A vérnyomásproblémák és a diabétesz csak a jéghegy csúcsa, de az italozás okozhat daganatot, agyvérzést, májkárosodást, bódult állapotban pedig könnyű elveszíteni az egyensúlyt, egy-egy nagyobb esés pedig csonttöréssel vagy koponyasérüléssel is járhat. A rizikó tehát igen nagy, nem éri meg kockáztatni!

 

És akkor még nem is beszéltünk a legrosszabbról

 

Az alkoholfüggőség nemcsak a testünket teszi tönkre, hanem lelkileg is a padlóra küld: hisz aligha van annál fájdalmasabb, mint amikor az ital miatt a szeretteink elfordulnak tőlünk.

 

Egy nagyszülő életében nincs is nagyobb öröm, mint az unokák. Ám ha gyermekeink azt látják, hogy az alkohol rabjává váltunk, az biztosan megmérgezi a viszonyukat, és előfordulhat, hogy emiatt eltiltanak minket az unokáinktól is.

 

Mielőtt felháborodnánk ezen, gondoljuk végig: biztosan azt szeretnénk, hogy a családunk ilyen állapotban lásson minket? Ha az ital miatt elveszítjük az önkontrollunkat, akkor hogyan tudnánk még gyermekekre is vigyázni? 

 

Ne hagyjuk, hogy a függőség miatt az unokáink ne tapasztalhassák meg, hogy milyen egy szerető, gondoskodó nagyszülő! Kérjünk segítséget, hisz az alkohol börtönéből van kiút!