Miért van a mai fiataloknak könnyű dolga az angoltanulással?

Az angol nyelv mindenütt ott van

 

Manapság a hétköznapi életben is annyi angol kifejezés vesz körül minket, hogy még aki egyáltalán nem jár nyelvórákra, arra is ráragad belőlük jó néhány. A legtöbbjük pedig az internetnek köszönhetően került be a köztudatba. 

 

Ma már a legtöbb felnőtt is otthonosan mozog az olyan szavak között, mint például az “online shopping”, “like”, “e-mail”, “popcorn” és hasonlók. A fiatalok körében pedig jól ismertek az olyan kifejezések, mint az “influencer”, “szelfi”, “powerbank”, “wireless”, “cringe”, “best friends” és a többi. 

 

Sok angol szót már fejben sem kell lefordítaniuk ahhoz, hogy megértsék a jelentését. Emiatt a hazai médiában (pláne a fiatalabbaknak szóló tartalmaknál) szintén gyakran használnak angol kifejezéseket, melyeket a célkorosztály minden további nélkül megért.

 

Példaként nézzük csak meg a Rádió1-et, amely hazánkban a leghallgatottabb országos szintű csatorna a 15-39 éves korosztályban. A műsorban olyan elnevezésű programok szerepelnek, mint a “Disco’s Hit”, “World is Mine Radio Show”, “Live Mix”, vagy “Cooky Weekend Show”, valamint gyakran felcsendül a “you are listening Radio One” szlogen is. Nem valószínű, hogy ezek a szavak sok tizen- vagy huszonéves hallgatónak nagy fejtörést okoznak.  

 

Az adás ráadásul a mai igényeknek megfelelően már nem csak FM-sugárzáson keresztül hallgatható, hanem interneten, például az Online Rádió weboldalán keresztül is. 

 

Számítógépes játékok

 

Az igazi “gamereknek” (újabb angol kifejezés) sosem okozott gondot, ha egy játékhoz nincs magyarosítás, ez pedig manapság sincs másképp. Miért is szenvedne bárki hivatalos megoldás híján a “kalózfordítások” felkutatásával és használatával, ha a játék enélkül is ugyanúgy élvezhető? Ráadásul így rengeteg olyan kifejezést tanul az ember, ami az iskolai angolórák során is hasznos lehet.

 

E sorok írója például a “The Sims” nevű életszimulátor segítségével tengernyi cselekvés és berendezési tárgy nevét sajátította el angolul, amikkel brillírozhatott a szódolgozatoknál.  

 

Filmek, sorozatok

 

A Netflix, és a hozzá hasonló streaming szolgáltatások korában egyre kevesebb fiatal néz hagyományos televízióműsort. Ezeken a platformokon ugyanis folyamatosan bővülő tartalom várja őket, melyekhez igaz, hogy sokszor nincs magyar szinkron, viszont akad magyar és angol felirat, ez pedig a többség számára már bőven elég. 

 

Beszélgetés külföldiekkel online

 

Legyen szó akár egy internetes játékról, akár egy új zenekar klipjéről vagy egy hobbival kapcsolatos angol nyelvű videóról, a chat funkció és a kommentszekció kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy csevegjünk külföldiekkel, vagy kifejezzük a véleményünket és beszélgetést kezdeményezzünk, akár társalgási szintű nyelvtudás birtokában is.