Mi mindenre használható a sokoldalú gipszkarton?

Nagy előnye a kis súly, a könnyű megmunkálhatóság, illetve a két oldalt sík felület, amely emiatt hosszas utómunkálatot nem igényel, továbbá az, hogy díszítésre, egyenetlenségek, vezetékek, falhibák elrejtésére is használható. A lapok rögzítésére a különböző profilok szolgálnak. Amennyiben gipszkarton alkalmazását tervezed, nem árt tisztában lenni ezekkel, tarts velünk!

 

Mi a gipszkarton?

 

A gipszkarton gipszből és kartonpapírból készült építőanyag, amely rendkívül sokoldalúan használható, könnyen kezelhető, szállítható. Nézz szét a Premep.hu gipszkarton kínálatában, válaszd az igényeidnek leginkább megfelelő típust! Széles méretválasztékban és különböző fizikai jellemzőkkel bíró változatokban kapható, létezik impregnált és tűzálló verziója is, amelyekből a beépítés helyének, követelményeinek megfelelően választhatsz. 

 

Népszerű, mert gyorsan építhető vele szinte bármi, szállítása sem igényel speciális logisztikát, illetve egyszerű szerszámokkal vágható, csavarozható, és némi tapasztalat és gyakorlat birtokában házilagos kivitelezésre is alkalmas. Létrehozhatsz vele válaszfalakat, álmennyezetet, kijavíthatod a fal egyenetlenségeit, esztétikusan eltakarhatsz vezetékeket, falfülkéket vagy fantáziád szerint más belsőépítészeti elemeket készíthetsz.

 

A gipszkarton előnyös tulajdonságai

 

Többféle típusa létezik, így a beépítésnél figyelni kell arra, hogy a megfelelőt alkalmazd. Vastagságban, táblaméretben, teherbíró és ellenálló képességben jelentősen eltérnek. 

 

  • -Átalakítás, építés során az időtényező sokat számít, a gipszkarton pedig ennek okán is igen előnyös, mivel gyorsan készíthetők vele akár falak is. 

  • -Könnyen kezelhető, méretre vágható, szerelhető, és viszonylag kevés törmelékkel jár. 

  • -Sima felületének köszönhetően nem kell egyengetni, rögtön festhető.

  • -Nem éghető anyag, lassítja a tűz terjedését. Létezik impregnált, tűzgátló változata is.

  • -Nem tartalmaz káros anyagokat, nem okoz allergiát.

  • -Lélegző, páraáteresztő anyag.

 

A szerelést megkönnyítő profilok

 

A gipszkarton profilok adják a vázat, amire a lapok felépíthetők, rögzíthetők. A profilok szélességben és magasságban eltérőek a különféle funkcióknak megfelelően. Meghatározzák az elkészült fal, elem minőségét, így gondosan kell megválasztani a különböző munkákhoz ideális profilokat. 

 

  • -UW profil: A lapok vízszintes rögzítésére szolgálnak, a padlóra és födémre szerelendők a készülő fal teljes hosszában. 

  • -CW profil: Az UW profilokhoz történő rögzítésre valók, ezek alkotják a függőleges vázat. 

  • -CD és UD profilok: Álmennyezetek kialakításához használt profilok. 

  • -UA profil: Válaszfalak építéséhez, nagyobb terheléshez, pl. ajtók beépítésénél és falvégződéseknél alkalmazzuk. 

 

A gipszkartonozás házilag is végezhető, néhány alapvető szerszámot, előzetes tervezést és nagy fokú precizitást igényel.