Mi az a zöld fogyasztóbarát lakáshitel, és milyen feltételei vannak?

Mi is az a zöld fogyasztóbarát lakáshitel?

 

Ez egy lakáshitel, amit környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve kínálnak a pénzintézetek. Ha valaki zöldebb otthont tervez, az ezzel a banki kölcsönnel kedvezőbb kamatokat kaphat, mint egy sima, piaci lakáscélú hitel esetén. Úgy lett kialakítva, hogy támogassa a korszerű építési technológiákat, az újrahasznosítást és további környezetvédelmi szempontokat.

 

Milyen előnyei vannak a zöld fogyasztóbarát lakáshitelnek?

 

Az első számú előnye ennek a hiteltípusnak természetesen az, hogy alacsonyabb a kamata. A bankok is szívesebben állnak ilyen jellegű pénzkihelyezés mellé, amikor környezettudatos otthonok épülnek, vagy ilyet vásárolnak az ügyfeleik. Jellemző rájuk a hosszabb futamidő, mely így alacsonyabb törlesztőrészletet is eredményez.

 

Előnyük még, hogy ösztönzik a környezettudatosságot, a zöld építkezéseket, építési és felújítási módszerek alkalmazását. Amikor ilyen jellegű kölcsönhöz szeretne valaki hozzájutni, akkor a bankok kikötik, hogy korszerű építési technológiákat és építési anyagokat kell alkalmazni, melyek óvják a környezetet, és egyúttal energiatakarékosak is.

 

Sőt, egyes pénzintézetek még további ösztönzőkkel is támogatják a zöld hitelek kihelyezését. Akár többféle kedvezmény és támogatás is bezsebelhető egyes bankoknál.

 

Vannak hátrányai is a zöld fogyasztóbarát lakáshitelnek?

 

Bár számos előnnyel rendelkezik, nem mehetünk el szó nélkül a hátrányok mellett sem, ezekről is érdemes beszélni.

 

Sajnos nem tudja bárki igénybe venni. Hiába alacsonyak a kamatok, kiválóak a feltételek, csak azok tudják igénybe venni, akik környezetbarát otthont építenek vagy vásárolnak maguknak. Így a hagyományos, kevésbé környezettudatos otthonoknál nem jöhet szóba ez a hiteltípus.

 

Hátránya az is, hogy mivel egy zöld otthon drágább, mint egy hagyományos, ezért elmondható, hogy a csak kisebb árkategóriát bevállalni tudók nem fogják tudni igénybe venni ezeket a kedvezményeket. A bankok szigorú feltételeket támasztanak az igénylők és az ingatlan felé is. Nagyon oda kell figyelni az építés vagy felújítás során, hogy milyen technológiákat alkalmaznak, hogy biztos megfeleljenek a feltételeknek.

 

Miért jó, hogy van zöld fogyasztóbarát lakáshitel?

 

Manapság egyre népszerűbbek a zöld megoldások, egyre többet lehet hallani a környezettudatosságról. Az építőiparban is sokan keresik azokat az alapanyagokat és építési megoldásokat, melyek alacsonyabb rezsit, zöldebb fenntartást eredményeznek.

 

Egy ilyen kölcsön nagyon sokat tud lendíteni az ilyen jellegű házak építésén vagy a régi épületek környezettudatos felújításán.

 

Ha egyre többen igénybe tudják venni ezt a kedvezményes hitelt, akkor az összességében az igénylők mellett mindenkinek jó lesz.