Mi az a PD-elem, és hogyan zajlik a felújítása?

A megoldást a turbódízel motorok esetében alkalmazzák, méghozzá az egy időben közvetlen befecskendezésű változatoknál. Egy-egy PD-elem kerül beépítésre minden hengerhez. Ezt a vezérműtengely működteti.

 

Mik a PD-elem előnyei?

 

A porlasztás kiemelkedően pontos és kitűnő, köszönhetően annak, hogy nagyobb befecskendezési nyomást képes biztosítani. Így precízebbre lehet időzíteni az elektronikus szabályozást.

 

A legújabb PD-elemek előzetes befecskendezésre alkalmasak. A levegő előmelegítésével az égési folyamat könnyedebbé válik. A fődózist megelőzően 1-3 köbmilliméter gázolaj jut az égéstérbe.

 

Mik a hátrányai?

 

Amennyiben a hengerek száma nagy, úgy magasak lehetnek a költségek. Maga a folyamat hangosabb a rendkívül nagy nyomás következtében. Ez a zaj az utastérbe is beszűrödhet, ami kellemetlen lehet. 

 

Az alkatrészek - a nagy nyomásnak betudhatóan - fokozottan igénybe vannak véve, amely az élettartamuk csökkenését vonja maga után. A nyomócsöves társaikkal ellentétben a PD TDI rendszerek nem képesek az egyre jobban szigorodó emissziós normáknak megfelelni.

 

Érdemes tudni, hogy a BOSCH gyártmányú PD-elemek valamivel tartósabbak a Tamorin Kft. kimutatása szerint, mint a Siemens alkatrészei. A cég vállalja, hogy a Siemens, VDO vagy Continental PD-elem meghibásodása esetén annak bevizsgálását követően új gyári elemet adnak, feltéve, ha van készleten. A felújítása nem megoldott, mert nincsen kiadva hozzá alkatrész és technológia. A BOSCH gyártmányú PD-elemeket ellenben fel lehet újítani gyári alkatrészekkel, így ennek a bevizsgálása és a felújtása is olcsóbb.

 

Hogyan zajlik a PD-elem felújítása?

 

A Tamorin Kft. esetében az első lépés az, hogy beazonosítják, milyen PD-elemről is van szó. Ezt követően egyeztet az ügyfél és a cég az árról. 

 

A PD-elem bevizsgálása során gyári próbapadon tesztelik az alkatrészeket. A referenciaértékek szerint egyértelműen meg lehet állapítani, hogy rendeltetésszerűen működnek-e. Ha van hozzá alkatrész, akkor fel lehet újítani.

 

Ha a felújítás nem megoldható, akkor a cseredarab a megoldás. A cseredarab annyit tesz, hogy egy már felújított PD-elemet adnak a hibás alkatrész helyett. Ezt akár egy nap alatt tudják postázni, továbbá utángyártott és gyári alkatrészekből is van felújított PD-elem.

 

Hogyan néz ki tehát egy megrendelés?

 

A megrendelés első lépéseként fel kell hívni a Tamorin Kft.-t, akik bevizsgálják az alkatrészt, majd az eredményről értesítik az ügyfelet.

 

Ezt követően kell eldönteni - már ha egyáltalán van opció -, hogy újítsák fel a PD-elemet, vagy adjanak cseredarabot. A visszaküldéskor a csomagban lesz a számla mellett a garancialevél is. Alapesetben egy év teljes körű garancia jár a PD-elemre. A gyári alkatrészek garanciát szolgáltatnak a hosszú élettartamra.