Melyek a szabás, varrás legfontosabb segédeszközei?

Mióta létezik az olló?

 

Nem is gondolnánk, de az első olló kb. 3500 évvel ezelőtt jelent meg és az első darabokat a juhok nyírására használták. Ehhez képest ma már funkciók szerint különböztetjük meg egymástól a különféle változatokat, jól példázza ezt a Kések Ollók Webáruház varróolló kínálata is. Régen az olló fogalma egyenlő volt a két összekapcsolt pengével. 

 

Habár egy működőképes találmányról volt szó, higiénikusnak és ergonomikusnak sem volt annyira nevezhető. Az ősi olló esetében ugyanis nem egy központi tengely körül forogtak a pengék, csupán összenyomódtak. A kényelmetlen használat ellenére hasznosnak bizonyult, mivel több mint kétezer éven keresztül ezt vetették be. 

 

Ezt követték a rugós típusú ollók, amelyet továbbfejlesztettek (Kr. u. 8. század), s a két pengét középen fogták össze, és nyeleiket körkörösen hajlították vissza. Egyre többféle célra vetették be, s ezt egészen a 16. század közepéig használták. 

 

A modern olló közvetlen őse az ókori Rómában született meg, ez már úgy működött, hogy a pengéket a hegyek és a nyél közötti ponton forgatták. 

 

A funkcionalitás szerepe az ollógyártásban

 

Az ollók piaca folyamatosan fejlődött, gondolunk ezalatt a díszítésre, a megmunkálásra, az anyagra, ám a tömeggyártásra a 19. századig kellett várni. Megjelent a funkcionális megközelítés, amely napjainkban is igen erősen jelen van valamennyi termékkategóriában. 

 

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott felhasználási célnak és területnek megfelelően válasszuk ki eszközeinket, s a gyártók is külön csoportokba sorolják az ollókat. Már eleve a gyártás is úgy történik, hogy a tervezés során figyelembe veszik ezeket a szempontokat. 

 

Az ollók kínálata igencsak széles, találkozhatunk kozmetikai, papírvágó, konyhai, kerti és természetesen textilvágó ollókkal is.

 

Hímző- és varróolló, az egyik legfontosabb textilvágó olló 

 

Azt mondják, a varrónak és a háziasszonynak is kétféle textilvágó eszközre van szüksége; szabóollóra, illetve hímző- és varróollóra. Az utóbb említett daraboknak vannak tompa és hegyes változatai is. 

 

Általában német rozsdamentes acélpengékkel, csúszásmentes, ergonomikus kialakítással teszik teljessé a munkafolyamatot. Profi és háztartási célokra egyaránt használhatjuk őket, s a varrás, a hímzés vagy más textilmunka során egyaránt bevethetjük őket. 

 

Minden ollónak megvan a maga szerepe, de a “textil fronton” leginkább azon termékek jöhetnek szóba, amelyek elősegítik a hatékonyságot és a precizitást.