Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?

Mit rontunk el? Vagy hazudnának a hírek? Tévednének a tudományos vizsgálatok? Nos, a válasz nem annyira egyszerű, hogy sima igennel vagy nemmel tudnánk felelni.

 

Mikor? Mit? Hogyan?

 

Egyáltalán nem mindegy ebben az egész kérdésben a felhasználó maga sem. Hiszen nem, nem arról van szó, hogy becsaptak bennünket, vagy téves eredményre vezettek volna a kutatások. Sokkal inkább arról, hogy egy készítmény sem fogja megoldani mindenkinek az összes problémáját, panaszát. A maca gyökér például számos helyzetben fog tudni segíteni, de ez sem általános csodaszer, nem az élet szent Grálja, hanem egy számos pozitív hatással rendelkező hatóanyag, amit bevethetünk az adott helyzetekben.

 

Fontos, hogy megismerkedjünk a konkrét termékkel, illetve hatóanyaggal, amit kiszemeltünk magunknak, legalább olyan mértékben, hogy el tudjuk dönteni, a mi gondjainkra tud-e egyáltalán válaszokat kínálni, avagy eleve lehetetlent várunk el tőle. Nézzük meg a maca gyökeret, ha már példának hoztuk!

 

Mit kell tudni a maca gyökérről?

 

Az USA medical kínálatában kapszula formájában beszerezhető készítményben például három különböző maca gyökér kivonatát fogjuk megtalálni, amit még fekete borssal is dúsítottak, hogy még hatékonyabb legyen. A maca gyökér egy olyan alapanyag, amelyet már nagyon hosszú ideje ismer és használ az emberiség, és különféle gyógyhatásokat tulajdonít neki.

 

Az egyik talán legfontosabb paramétere az, hogy képes arra, hogy mérsékelje a szervezetünk stressz-szintjét, s mivel adaptogén hatással bír, ezért az egész szervezet egyensúlyának megtartását, illetve visszanyerését képes támogatni.

 

Sok hasznos komponens található meg benne, köztük ásványi anyagok és vitaminok is, amelyek az egészségünk megőrzése szempontjából fontos szerepet játszanak. A gazdag beltartalom az oka annak, hogy a superfood kategóriába helyezték.

 

Energizál, vitalizál, valamint képes arra is, hogy javítsa a szervezet védekezőképességét.

 

Lássuk a többi hatását is!

 

Adaptogén voltát már említettük, az egy olyan jellemvonás, ami azt jelenti, hogy arra serkenti a szervezetünket, hogy védekezzen a stresszel szemben. Mindezt a HPA tengelyen keresztül képes elérni, és a kortizolszintre való hatásában tudja megmutatni.

 

Több energiánk is lehet, ha maca gyökeret használunk, így lecsökkenthetők, vagy akár el is hagyhatók a koffeinben gazdag italok, serkentőszerek. Enyhíteni képes mindezen felül a menopauza tüneteit, javítani csontjaink állapotát, sőt, még a libidóra, illetve a férfiak nemzőképességére is kedvező befolyást tud gyakorolni.

 

Noha az ezzel kapcsolatos vizsgálatok biztatóak, azt, hogy nekünk használ vagy sem az adott termék, végül mégiscsak nekünk kell majd eldöntenünk.