Költséghatékony szellőztetés? Hővisszanyerős szellőztető rendszer!

Miért fontos maga a szellőztetés?

 

Az egyre modernebb építészeti megoldások és épületszigetelések ma már lehetővé teszik, hogy kifejezetten hatékony legyen a fűtés és hűtés az otthonunkban. A hőenergia-veszteség szinte nullára csökkenthető, ami viszont további előnyökkel jár!

 

Egy kiváló STIEBEL ELTRON hővisszanyerős szellőztető rendszer például úgy tudja megoldani a levegőcserét, hogy közben nem veszítünk jelentős hőt még a legnagyobb hidegben sem. Márpedig ez nagyon fontos, ugyanis így a kedvező épületszigetelés mellett is folyamatos lesz a frisslevegő-ellátás. Méghozzá anélkül, hogy jelentősen megnövelnénk a fűtésre fordítandó energiát.

 

A csökkenő oxigénszint, az elhasználódott levegő rossz közérzetet, fáradtságot okoz, ami nagyon kellemetlen tud lenni.

 

Szellőztetés és energiahatékonyság

 

Az könnyen belátható, hogy egy hagyományos (ablakok kinyitásával történő) szellőztetés során jelentős a hőveszteség. Megfelelően kiépített hőszigetelés és modern nyílászárók használata mellett ez okozza a legnagyobb hőveszteséget egy ingatlannál. Ez pedig jelentős energiafelhasználást jelent, mivel az így elvesztett hőt pótolnunk kell.

 

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek épp erre kínálnak megoldást! Ezek úgy működnek, hogy egy ventilátor folyamatosan friss, oxigéndús külső levegőt szív be, egyúttal egy másik ventilátor elszívja a benti elhasznált levegőt. Ezek a készülék hőcserélőjén keresztül átadják egymásnak a hőt. Egy -15 fokos beáramló levegő így akár +15 fokosra is melegedhet. Márpedig innen sokkal kevesebb energiára van szükségünk, ha 18-20 fokra fel szeretnénk melegíteni, mintha beengedtük volna az ablakon keresztül a -15 fokos légtömeget a kiáramló meleg levegő helyett.

 

Nem véletlen, hogy egyre több európai uniós ország dönt úgy, hogy új építésű lakások esetén kötelező a hővisszanyerős szellőztető rendszerek beépítése!

 

Mik a hővisszanyerős szellőztető rendszer előnyei?

 

Az első természetesen az, hogy jelentősen csökkentik a fűtési költséget, a felhasznált energiamennyiséget. De ezen felül is számos további előnye van egy ilyen rendszernek!

 

Állandó friss, oxigéndús levegővel tudjuk ellátni otthonunkat, közösségi tereket, irodákat. Így jobb lesz a közérzetünk, sokkal aktívabbak leszünk, egyszerűen jobban szeretünk majd otthon vagy a munkahelyen lenni.

 

A folyamatos levegőcsere lehetővé teszi, hogy megszüntessük a penészesedést, valamint így beállíthatjuk, szabályozhatjuk a kívánt páratartalmat is. A beépített szűrőnek köszönhetően hatékonyan védekezhetünk a különböző pollenek és egyéb allergének ellen!

 

Mint látható, egy ilyen rendszer beépítésével komfortosabbá és egészségesebbé is válik otthonunk.