Kiből lehet jó rendezvényszervező?

Miért olyan népszerű a rendezvényszervezői szakma?

 

A rendezvényszervezés sok-sok feladattal jár, mégis sokan képzelik el a jövőjüket e területen. A rendezvényszervező szakma elsajátításához elméleti tudás és számos olyan képesség is kell, amivel nem mindenki rendelkezik.

 

A tudás megszerzése mindenki számára adott, ehhez érdemes elvégezni egy gyakorlatorientált képzést. A MOE Rendezvényakadémia rendszeresen indít online rendezvényszervező tanfolyamokat, ahol minden részletre kiterjedően veszik végig azt, mit is kell pontosan csinálnia egy rendezvényszervezőnek. Jelenleg ez az egyik leggyorsabb módja annak, hogy valaki államilag elismert képzésen szerezze meg a tudását, és papírt is kapjon róla.

 

A kurzus elvégzése nincs időhöz és helyhez kötve, továbbá végzettséghez és életkorhoz sem, így tehát bárki beiratkozhat, aki szeretne egy pörgős, felkapott szakterületen elhelyezkedni. 

 

Sokkal nagyobb kérdés viszont, hogy nekünk való-e a szakma. Nézzük, milyen képességekkel kell rendelkeznünk ahhoz, hogy sikereket érjünk el e téren.

 

A legfontosabb képességek

 

  • -Kiváló kommunikációs készség: Talán nem meglepő, hogy ezzel kezdünk, hiszen a rendezvényszervezőnek együtt kell működnie másokkal, ehhez pedig elengedhetetlen a nyílt kommunikáció. Nem árt, ha valaki profi módon tárgyal a partnerekkel és jó a prezentálóképessége is. Attól sem szabad megijedni, ha néha ki kell állni a tömeg elé bejelenteni valamit, vagy át kell venni a konferanszié szerepét.

 

  • -Megfelelő számítástechnikai ismeretek: Ez szintén alapvető dolog a rendezvényszervezésben is. Nem csupán azért, mert rendszeresen kell e-maileket küldeni, árajánlatokat készíteni vagy hirdetéseket megjelentetni, hanem azért is, mert a jövő ebben van. Mennyire le lehet nyűgözni egy ügyfelet egy 3D-s látványtervvel! De egy nagy volumenű online rendezvény megszervezése is hírnevet hozhat. Sok lehetőséget rejt magában az informatikai tudás.

 

  • -Rugalmasság, kreativitás: Ezt a soft skillt sem szabad kihagyni a listából. A rendezvényszervezői szakma maga is napról napra változik, fejlődik, mindig jelennek meg újdonságok. Ugyanígy egy jó rendezvényszervező is mindig proaktívan áll hozzá a feladatokhoz, és nem ragaszkodik a bevált módszerekhez. Érdemes nyitottnak maradni!

 

Csak a gyakorlat számít?

 

Sokan egyetemre mennek azért, hogy rendezvényszervezői végzettséget szerezzenek, holott nem elsősorban a papír számít e munkakörben. A gyakorlati tudás megszerzése sokkal fontosabb.

 

Éppen ezért célszerű elvállalni minden lehetőséget, amely szembejön velünk: az önkénteskedés, egy családi parti megszervezése jó referencia lehet, mely a tanúsítvánnyal kiegészülve már belépő a szakmai sikerekhez.