Kezdjük a világítástechnikai alapoknál: a színhőmérséklet fogalma

A színhőmérséklet fogalma

 

A színhőmérséklet fogalmának ismerete azért is fontos, mert általa a LED-es termékek kiválasztása is könnyebbé válik. Tételezzük fel, hogy éppen a LEDLámpaház.hu webáruház termékei között keresgélsz, akkor a hasznodra válhat, ha tisztában vagy a színhőmérsékleti tartományokkal és azok jelentésével. 

 

Minden olyan információ, ami ezzel kapcsolatos, segít abban, hogy jó döntést hozz. A színhőmérséklet az az adat, ami a fényforrásokat jellemzi, azt határozza meg, hogy a fényforrás milyen színérzetet kelt. A hagyományos lámpáknál az izzószál izzásából keletkezik a fény, így az izzószál színhőmérséklete meleg fehér fényt eredményez. A LED fényforrások esetén azonban lehetővé vált az is, hogy többféle színhőmérsékletű fény közül választhass.

 

Milyen színhőmérsékleti tartományok vannak?

 

A színhőmérsékletet Kelvinben (K) adják meg. Minél magasabb a Kelvin értéke, annál hidegebb/fehérebb a fény. A következő színhőmérsékleti tartományok léteznek:

 

  • -3300K alatt: meleg fehér

  • -3300K és 5300K között természetes (semleges) fehér

  • -5300K fölött hideg fehér színhőmérsékletről beszélünk

 

A klasszikus izzók színhőmérséklete 2800K-3000K körül van, azaz meleg fehér, amiben a tárgyakat némileg sárgásabb színben látjuk. Az első LED-eknek a fénye 6500K körüli színhőmérsékletű volt, ami hideg fehér, szinte kékes színű fényt hozott létre. Ezt a meleg fehér színhőmérséklethez szokott szemek nagyon kellemetlennek és zavarónak tartották. Emiatt is kezdtek el a gyártók olyan LED fényforrásokat gyártani, amelyek melegebb színhőmérséklettel rendelkeznek.

 

Hova, milyen színhőmérsékletű fényforrást célszerű választani?

 

Az, hogy melyik helyiségbe ki, milyen színhőmérsékletű lámpát választ, több tényező függvénye. Ebben szubjektív és objektív szempontok egyaránt szerepet játszanak. Szubjektív ugyanis, hogy neked milyen fényérzet felel meg jobban. A fények színhőmérséklete, ugyanúgy, ahogy a színek, jelentősen befolyásolják a hangulatodat. Objektív az, amikor egy-egy tevékenységhez milyen fényre van szükség.

 

Nyugtató hatása van a melegebb, sárgás fénynek, míg a hideg fény a koncentrációt javítja. Meleg fényt alkalmazhatsz a hálószobába, a nappaliba, mindenhol, ahol a pihenésé a főszerep. Természetes fehér fényt alkalmazhatsz a fürdőszobában vagy a konyhában, hiszen ezeken a területeken a megszokott tevékenységeidet végzed. A hideg fehér fény alkalmazása általában olyan helyeken javasolt, ahol a figyelemnek fontos szerepe van - ilyen a dolgozószoba.

 

A megfelelő színhőmérséklet kiválasztását nem szabad félvállról venned, hiszen az otthonodban neked is fontos, hogy milyen hangulat uralkodik.