Kérdezz-felelek az elöltöltős fegyverekkel kapcsolatban

“Engedélyköteles egy ilyen fegyver?”

 

A 2004. évi XXIV. törvény a Combat Zone-nál kapható eltöltős feketelőporos revolvereket a lőfegyverektől külön kategóriaként kezeli, tehát a megvásárlásuk engedélymentes. 

 

Ezek egyébként az amerikai polgárháború idején használt egykori Colt és Remington revolverek hiteles másolatai, vagyis a működésük és a kialakításuk teljesen megegyezik a hajdani fegyverekével.

 

“Mi a helyzet a lőporral és a csappantyúval?”

 

Sajnos a feketelőport és a csappantyút csak a szükséges engedélyek birtokában lehet beszerezni. Az egyik opció, hogy belépsz a közeli lövészegyesületbe, ahol hatósági engedélyt kérnek a muzeális fegyverekkel történő lövészetre, amelynek kiállítása után már a megbízott tag megszerezheti és kiadhatja neked, mint az egyesület igazolt lövészének a feketelőport és csappantyút.

 

Abban az esetben viszont, ha rendelkezel lőfegyvertartási és házilagos lőszerszerelésre vonatkozó engedéllyel, akkor mindez nem szükséges, mert te magad is megszerezheted és tárolhatod az említett lőszerelemeket.

 

Ugyanez a helyzet, ha rendelkezel elöltöltő fegyveres vadászati engedéllyel. Ehhez alapfeltétel a vadászvizsga, az érvényes vadászjegy, a 18. életév betöltése, a büntetlen előélet és az egészségügyi alkalmasság igazolása. 

 

De egyébként a lőszerelelemek tárolása is szigorú feltételekhez kötött. Csak gyári csomagolásban tarthatod őket egy engedélyezett tárolóhelyen, ami ha egy lakás céljára szolgáló épület ablakkal rendelkező helysége, akkor 2 kg lőport és 5000 csappantyút tárolhatsz benne. Ha viszont egy nem lakás céljára szolgáló ingatlan ablakkal rendelkező helységéről van szó, akkor 10 kg lőpor és 25000 csappantyú tartható.

 

“Lőhetek az elöltöltő fegyverrel a saját kertemben?”

 

A hatályos jogszabályok értelmében sajnos nem. Erre két helyen van lehetőséged: 1. nagy kaliberű fegyverek használatára engedéllyel rendelkező lőtéren, 2. elöltöltő fegyveres vadászatra jogosult esetében jogszerűen használt vadászterületen, vadászat során.

 

“Milyen elöltöltő fegyvert érdemes vadászat céljára vásárolnom?”

 

Ha ránk hallgatsz, akkor egy olyan elöltöltő feketelőporos fegyvert választasz, amelynek a csöve legalább 45 cm, az űrmérete pedig legalább .45”. Ami pedig a töltetet illeti, fontos, hogy elérje a minimum energiakorlátokat, ami egy őz esetében 1000 J, a több nagyvad esetében pedig 2500 J.