Islands whiskyrégió, ahol különleges párlatok születnek

Olyan különleges párlatok születnek itt, mint az iDrinks oldalán is beszerezhető Ledaig, Talisker, Arran, Tobermory, Jura és Scapa. Az Islands-párlatok esetében a tengerpart hatása friss aromákban nyilvánul meg. 

 

A Highland Park és a Scapa

 

A Highland Park Skócia legészakibb szeszfőzdéje, amely pompás italaival került fel a whiskytérképre, és a mai napig is életben tartja a padlómalátázás régi hagyományát. Azonban a legtöbb kiadásukat sherryhordóban érlelik, amelynek eredménye egy hangamézzel, tőzegfüsttel, körtével, ananásszal és zamatos almával áramló párlat. Ilyen például a Highland Park 12 whisky. A másik népszerű italuk a Highland Park 10 Years Viking Scars Edition Whisky, amely bővelkedik gyömbérben, édes malátában, tőzegben, viaszos mézben és narancshéjas édességben. 

 

A mézédes whiskyk lepárlója, a Scapa bázisa körülbelül fél mérföldre van a Highland Park Distillerytől. Italainak esszenciáját az aromagazdag, gyümölcsös, virágos, édes ízek jelentik. Például a Scapa Orcadian Skiren Whisky egy virágos, gyümölcsös ízű, különleges párlat, amit mindenképpen érdemes megízlelni. 

 

Ledaig és Tobermory

 

Tobermory Mull szigetén található, a márkanevet az összes olyan malátawhisky különlegességükre használják, amely tőzegelés nélküli. A Ledaig nevet pedig az enyhén füstös-tőzeges párlataik esetében. A Tobermory 12 Years Whisky alkoholtartalma egészen 46.3%-ig kúszik fel. Felsejlik benne az érzéki datolya, a narancshéj, a barnacukor és a kényeztető karamella. 

 

Szóval az ízek terén nem lehet okunk panaszra. A Ledaig 10 Years Peated Single Malt Whisky 46.3%-os erős párlat, amelyből nincs kispórolva a füstösség. Esszenciáját az égetett tölgy, a fekete bors, a dió, az aszalt gyümölcs és a fenyőolaj képviseli.

 

Arran, Jura és Talisker

 

Arran szigetén található a róla elnevezett lepárló. Az itt készült nedűknek van Marsala hordóban érlelt változata, illetve van Moscatel hordós Arran is. Különleges itala az Arran Sherry Cask - The Bodega Whisky, amely 55.8%-os alkoholtartalommal rendelkezik. A gyümölcsöktől nyüzsgő ízvilágnak köszönhetően a whiskygyűjtemény legédesebb „gourmand whiskyje” lehet. Jura szigetén pedig olyan különleges párlatok készülnek, mint a Premier Grand Cru Classé Bordeaux hordóban érlelődő Jura 18 Years Whisky. Extrém finom gyümölcsös gazdagság jellemzi. 

 

A Talisker Skye Whisky palackozására Skócia legészakibb szigetén kerül sor. Többnyire a tőzeges ízekre koncentrál. Ezt a párlatot mézédes illat, fűszeresség, füstösség és vaníliás tejkaramellás fuvallat jellemez. A Talisker Port Ruighe Whisky különlegességét pedig az édes narancs, egy kis fehér csoki és a füstösség adja.