Így grillez a világ – különleges ízek nyomában

Fontos a jó grillsütő

 

Persze mindehhez elengedhetetlen egy jó grillsütő, ami lehet akár gázos, faszenes vagy elektromos is, ilyen kerti grillsütőket kínál a BestMarkt is. Többféle gyártó magas minőségű termékeit lehet beszerezni, legyen szó akár egy egyszerű, kempingezéshez is használható termékről vagy egy kombinált, nagyobb családi vagy baráti összejövetelt is kiszolgáló modellről. 

 

A grillezéshez tehát elsősorban egy grillsütőre lesz szükségünk, aztán az ahhoz szükséges fűtőanyagra, ami lehet faszén, gáz vagy akár elektromos megoldás is, végül pedig az alapanyagokra, melyek a grillrácson válnak igazi különleges fogásokká. 

 

Ázsiai kitekintés

 

Kezdjük is Ázsiával, Japánban például nagy hagyománya van a grillezésnek. Húst, zöldségeket, tésztákat is sütnek, nyáron a nyilvános helyeket elárasztják a hibachik, ami lefordítva tűztálat jelent. Koreában gogiguinak hívják a grillezést, ez a stílus azért különleges, mert az asztalnál sütnek ilyenkor egy kicsi, gyakran gázgrillel. A vendég szeme előtt készül a főétel, ami már önmagában is egy vizuális élmény. Ehhez jönnek a kis tálkákban a köretek, leggyakrabban a kimchi vagy hideg zöldségek. Ezek azt a célt is szolgálják, hogy az új ízek előtt tisztítsák a száj üregét.

 

Kínában többféle stílus létezik, ezek egyike, amikor köménnyel fűszerezett bárányhúst sütnek meg nyárson, a másik pedig apró húsdarabok pálcikákon való lassú sütését jelenti. 

 

Grill minden alkalomra

 

Ausztráliában az emberek imádnak grillezni, húst, a tenger gyümölcseit és még gyümölcsöket is. Minden alkalmat kihasználnak, hogy süthessenek. Dél-Afrikában a grillezés egy sajátos módját űzik, ez a braai, ami szabad tűzön való sütést jelent, tehát itt lángon készül az étel, ami leggyakrabban valamilyen kolbász. 

 

Marokkó a fűszerek szerelmese, így különleges aromájú és ízvilágú sülteket ehetünk itt, legyen akár hús vagy hal. A Közel-Keleten népszerű a csirkecomb, a csirkeszív és a csirkeszárny grillezése, ezeket faszénen vagy gázgrillen sütik meg. 

 

Európai szokások

 

Mi, magyarok általában a tavaszi időszakban kezdjük meg a grillszezont, amikor már jó érzés kint, a szabadban lenni. A svédek ezzel szemben nagykabátban is szívesen sütnek, leginkább sertéskolbászt. Törökországban népszerű a kebab, az oroszoknál pedig a saslik különböző változatai. 

 

A grillezés tehát az egész világon jellemző gasztronómiai és társasági esemény. Az emberek világszerte osztoznak az ételkészítés örömében, hogy aztán együtt, jó hangulatban ehessenek. Ha kedvet kapunk egy-egy különlegesség kipróbálásához, új fűszerek megízleléséhez, ma már hazánkban is be tudjuk szerezni ehhez az egzotikus alapanyagokat. Mindenekelőtt azonban gondoskodjunk egy méretben megfelelő grillsütőről, amivel öröm lesz az ételkészítés.