Hallott már az autogén tréningről?

Amikor a határidős feladatok, a nagy elvárások és a személyes problémák szinte összepréselnek minket, akkor nehéz gondolkozni és mindenhol helytállni. Már-már megszállottan keressük a stresszoldó technikákat és módszereket, de valahogy egyik sem bizonyul igazán hasznosnak. 

 

Hasonló problémákkal küzd? A következő cikkben most megtudhatja, hogyan segíthet Önnek az autogén tréning

 

Milyen előnyei vannak az autogén tréning alkalmazásának?

 

Az utóbbi években egyre inkább felértékelődött az önfejlesztés és persze a stresszkezelés szerepe. Mindenki próbál nem szétesni, tudatosan haladni előre, ám eközben számos probléma nehezítheti meg a folyamatot. Az Onlinepszichológus.net segítőkész szakemberei például szívesen támogatnak minket, ha éppen úgy érezzük, hogy külső segítséget vennénk ehhez igénybe. 

 

Az autogén tréning módszere könnyen elsajátítható. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy passzív koncentráció, amely során erősen a testérzeteinkre irányítjuk a figyelmünket. Akkor sikeres a tréning, ha mind fizikai, mind lelki szinten ellazultunk.

 

Általában a külső ingereket zárjuk ki teljesen, eközben a gondolataink segítenek nekünk befolyásolni a szervezet önszabályozó rendszerét; ilyen a keringés vagy a légzés. 

 

Az autogén tréning lényege, hogy megtanuljuk ellazítani az autonóm idegrendszerünket. Ha jól csináljuk akkor komoly változásokat tapasztalhatunk meg; az izomtónus, a vérnyomás csökkenése, a bél-és a gyomor működésének normalizálódása, de a perifériás vérerek tágulása szintén a siker jelének tekinthető.

 

Milyen esetben érdemes az autogén tréning mellett dönteni? 

 

Valójában számos olyan állapot van, ami a megfelelő autogén tréninggel helyreállítható vagy javítható. Gyakran alkalmazzák migrén, erős fájdalom, ekcéma, állkapocs feszülés, magas vérnyomás, izomfeszülés, valamint fogcsikorgatás esetén.

 

Ezenkívül jótékony hatással van még a koncentrációs nehézségekre, az alvási problémákra, a lámpalázra, a műtét utáni panaszokra, a tengeribetegségre, arról nem is beszélve, hogy oldja a stresszt

 

Elsajátítható a tréning?

 

Elsajátítható, ám szakember segítségére is szükség lesz. Ez a relaxációs technika a csoportos és az egyéni foglalkozásokon egyaránt megtanulható. 12-15 alkalmat követően már érezni fogjuk, hogy a végzett gyakorlatok egymásra épülnek. 

 

A tanulási folyamat hosszadalmas és ajánlott napi kétszer 10 perc relaxációs tréninggel gyakorolni. A gyakorlat ülve, vagy fekve, kényelmes pozícióban történik, s kiemelten fontos a zavartalan környezet biztosítása.

 

Az autogén tréningnek köszönhetően tehát könnyebb lesz megbirkózni a stresszel, amely napjainkban hatalmas segítség.