Büszke óriás a Himalája vidékéről

Ki sem látszik a bundájából

 

Ehhez a remek őrző-védő kutyához bizony tapasztalt gazdi kell. A Falatozoo.hu állateledel webáruház felszerelései között e nagy testű és békés jószág kiképzéséhez, amelyre mindenképpen érdemes sort keríteni, számos hasznos eszközt megtalálhatsz. 

 

A tibeti masztiff, ez a tipikus hegyi pásztorkutya nagyon ritka fajta Magyarországon, de Európában is. Angliában is csak 1900 körül bukkantak fel először. Ha családi ebként szeretnéd tartani ezt a hosszú szőrű fajtát, azt érdemes tudni, hogy a családjának és a területének a védelme mindennél fontosabb e kutyák számára. A kutya idegenekkel nem túl barátságos, tartózkodó, olykor eléggé bizalmatlan is lehet. Nem is csoda, nyájakat védett és palotákat is őrzött, birokra kelt még a medvékkel és a farkasokkal is. A gyerekeket viszont imádja ez a bölcs és intelligens négytappancsos.

 

Szellemileg mindig független marad

 

A tibeti masztiff megbízható és kellemes baráttá nevelhető, ha megfelelő és időben elkezdett kiképzésben részesítik. Ha akar, akkor rettentő gyorsan képes elsajátítani, amit az imádott gazda kér tőle. Nagyon meghitten tud hozzá kötődni, mindenhová követni akarja.

 

Mivel alapvetően saját döntések meghozatalához volt szokva e fajta az évszázadok folyamán, mikor nagy területek védelmét látta el és pont emiatt is nagyon intelligens, ha nem látja értelmét az engedelmességnek, nem is fogja a parancsokat követni.

 

Éppen ezért megértéssel, türelemmel és nagy-nagy szeretettel érdemes csak nekikezdeni a trenírozásának. Ha szükséges, szakember bevonásával, mivel ezek a bölcs óriások akár 68 kilót is nyomhatnak felnőttkorukban (a hímek).

 

Kimondottan egészséges fajta

 

A tibeti masztiff ritkasága nagy előny, mivel szinte nem ismert olyan nyavalya, amely jellemzően ezt a fajtát sújtaná. Csak a nagy testűeknél oly gyakori csípődiszplázia jelenthet gondot, egyébként rettentően ellenálló, szívós ebek ők. Fontos, hogy minőségi ételeket kapjon. Meglepő módon nem esznek ezek a hatalmas szőrgombócok sokat, soha nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos a táplálásuknál, benne a megfelelő mennyiségű és elengedhetetlen ásványi anyagokkal és vitaminokkal.

 

Ha beleszerettél ebbe a hatalmas, bölcs és csodálatos kutyafajtába, és szeretnél egyet, akkor egy életre szóló barátság áll előtted egy melegszívű és tekintélyes védelmezővel akár 12-15 éven át.