Box ring, a küzdelmek színtere

Népszerűségét az erő, a mozgás öröme, a versengés és önmagunk megmérettetése adja, mely során hatalmas szerepe van az egyéni felkészülésnek, az izomzat felépítésének, a reflexeknek, valamint a harcok során szerzett gyakorlatnak és rutinnak. Fontos megtanulni az ütéskombinációkat, a védekezést, és kifejleszteni a megfelelő lábmunkát, hiszen ezek együttesen adják a boxoló erősségét.

 

A harc színtere pedig nem más, mint a box ring, ahol immár egymásnak feszülhet a két versenyző, és a szabályok betartása mellett eldőlhet, hogy ki a jobb!

 

A ringek típusai

 

Ha megnézed a SamanSport.hu box ringjeit, akkor láthatod, hogy nagyon sokféle méret és kialakítás létezik. A mai modern ringek talapzaton vannak, így kiemelik és még látványosabbá teszik a küzdelmet, négyzet alakúak és kötelekkel határolják.

 

Nagyon sokféle ökölvívó szervezet létezik, ezért a szabályok is különbözőek. Ennek következtében a box ringekből is találhatsz többféle méretet 4,9 és 7,6 méter között, ebben természetesen a köteleken kívüli 0,61 méteres rész is benne van. A talapzat magassága 0,91-1,22 méter között váltakozik, a sarokoszlopok magassága ezenfelül 1,5 méter. A határolókötelek 25 mm átmérőjűek. 

 

A ringek alja párnázott filc, melyen egy kifeszített vászon található, melyre a szponzor vagy a szervezet logója kerül. Ezektől a paraméterektől némiképpen eltérhet a gyakorló ring mérete.

 

Mi történik a ringben?

 

Először mérlegeléssel határozzák meg a versenyző súlycsoportját, majd következnek a menetek. Mindig a megfelelő védőöltözetben zajlik a küzdelem, az olimpiákon, világbajnokságokon és a tornákon 4x2 percben, mely később 3x3 percre módosult, de külön megegyezés alapján ezektől el lehet térni. A menetek között 1 perces szünetek vannak.

 

A győztest kihirdethetik pontozás alapján, az ellenfél visszalépése miatt, vagy azáltal, hogy a vezetőbíró leállítja a mérkőzést sérülés vagy az ellenfél nyilvánvaló gyengesége okán. Ezenkívül véget érhet a meccs kipontozással vagy kiütéssel is.

 

Az edzőringek

 

Edzés során is fontos az éles helyzet gyakorlása, így a teremnek szüksége van edzőringre, ahol a versenyzők folyamatosan gyakorolhatják a küzdelmet. Ezek a ringek általában kisebbek és sokszor nem rendelkeznek emelvénnyel sem. Érdemes több ringet is beszerezni, így a versenyzők párhuzamosan tudják gyakorolni az ütéseket.

 

Ring a fitneszteremben

 

Nagyon népszerűek a fitnesztermekben is a ringek, melyek számos edzésformát tesznek lehetővé. A fitnesztermi verzió kisebb, nincs emelvény, és a határolókötelek száma is lehet 3 vagy 4. A helytakarékos változat a sarokba tehető, így 3 helyen fixen rögzítettek a falon a sarkai, illetve praktikus még a mobil ring, aminek a helye igény szerint változtatható. 

 

Az ökölvívás évszázadok óta az emberek kultúrájában jelen lévő sport, és napjainkban is egy látványos és tömegeket vonzó sportág. A felkészülés végeredménye pedig a boxmeccs, ahol már csak önmagára és felkészültségére számíthat a versenyző.