Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód

Stabilabb záródást biztosítanak, mint a többi kialakítás

 

Ez mégis hogyan lehetséges, ha többféle nyitási mód érhető el? Úgy, hogy zárópontokból is több helyezkedik el a szárny minden oldalán. Műanyag ablak esetében az egyik legnépszerűbb nyitási módnak számít, az RS Ablak kínálatában is ebből a nyílászáróból van a legtöbb. De mit is jelent pontosan a bukó-nyíló funkció?

 

Tulajdonképpen azt, hogy az ablak, erkélyajtó rendelkezik mind a bukó, mind a nyíló móddal. A nyitás iránya is szabadon választható, a helyi adottságok figyelembevételével választhatunk jobbos vagy balos irányt is. Sokan félnek attól, hogy nyitott állapotban minden előjel nélkül átvált bukó módra, de ettől nem kell tartani, mivel olyan vasalat található benne, ami ezt minden körülmények között meggátolja.

 

Fontos funkciója még a résszellőzés, azaz 45 fokos kilincsnyitásnál néhány milliméterrel kiengedi az ablakszárny tetejét, amivel a rendszeres légcsere is egyszerűen megoldható. A penészképződést és a páralecsapódását is megakadályozza. A gombfejes zárelem pedig a betörésvédelmet szolgálja. Természetesen vannak tipikus hibái is ennek a kialakításnak, amelyekkel találkozhatunk az évek során, de nem kell megijedni, mivel mindegyikre van megoldás.

 

Mi a helyzet, ha egyszerre bukik és nyílik az ablak?

 

A már említett vasalat, ami ezt hivatott meggátolni idővel elhasználódhat, vagy a helytelen használat miatt megsérülhet. Ha az ablak egyszerre ragad a bukó és nyíló módba, akkor nem kell pánikba esni, nem fog a nyílászáró leszakadni. Minél hamarabb hívjunk szakembert, mivel ő hosszú távra meg tudja oldani a problémát. Lehetőleg kerüljük el a házi praktikákat, “megoldásokat”, mert azzal sok esetben csak rontani fogunk a helyzeten. 

 

Ha például a kilincs nem fordul el semmilyen irányba, akkor lehet, hogy a működésgátló nem engedi elfordulni. Ilyenkor nem szabad feszegetni, mivel a rugós szerkezet jobban megsérülhet, amit még nehezebb (és költségesebb) megjavítani. 

 

Mire kell figyelni a vásárlás során?

 

Természetesen az csak egy szempont, hogy bukó-nyíló funkcióval rendelkezzen a kiválasztott nyílászáró. Ezenkívül ott van még a profilrendszer is, ahol a legnépszerűbb választásnak a műanyag bizonyul. A hang- és hőszigetelése is kiváló, egyszerű takarítani, és a karbantartási igénye is minimálisnak mondható. 

 

A másik fontos tényező az üvegezés, ahol a légkamrák számát, valamint azt is el kell dönteni, hogy két- vagy háromrétegű lesz az ideális. A leghatékonyabb, ha szakember véleményét kérjük ki a vásárláshoz.