A födém szakszerű szigetelése – így csináld jól!

Amikor azonban felmerül ez a téma, sokkal több szó esik a falak hőszigeteléséről, holott nemcsak azt az épületszerkezeti elemet kell szigeteléssel ellátni a megfelelő eredmény eléréséhez, hanem a födémet is. A munkához a MesterekFutára padlás-hőszigetelés menüpontjában megtaláljuk a szükséges alapanyagokat, a beszerzésük után el is kezdődhet a munka! 

 

Ha vásárlás előtt többet is szeretnél tudni erről a témáról, akkor ez az írásunk neked szól, ugyanis most a födémszigetelés lesz fókuszban. Többek között arról is szó lesz, hogy miért annyira fontos, illetve milyen szigetelőanyagot kell használni hozzá.

 

Mi az a födémszigetelés?

 

A födémszigetelés definíciója kapcsán sok esetben van egy kis félreértés, ugyanis sokan a teljes tetőszigetelést értik alatta. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a födém csak egy része a szerkezetnek, egy vízszintes felület, amire rá tudunk állni, illetve ha alulról nézzük, akkor mennyezetként funkcionálhat.

 

A tető többi eleme - a szarufa, a cserépléc, illetve a tetőfedő anyagok - nem képezik részét a födémnek, tehát nem használhatjuk a teljes tetőszerkezet szinonimájaként. A födémszigetelés tehát a vízszintes felületre kerül, a födém gerendáira, illetve azok közé függetlenül attól, hogy fából vagy pedig betonból készül. 

 

Ezért kell leszigetelni a födémet

 

Mivel a födém egy meglehetősen nagy felület, ezért rengeteg értékes hőmennyiség távozhat rajta keresztül, ez pedig sem télen, sem pedig nyáron nem szerencsés. Egy profi módon kivitelezett födémszigeteléssel megakadályozható a hőkiáramlás, amivel növelhetjük a komfortérzetünket, a felhasznált energiát, s így a fűtésre, hűtésre fordított pénzt pedig jelentős mértékben csökkenthetjük.

 

Milyen szigetelőanyagot használjunk?

 

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy milyen anyagú a födém, de általánosságban elmondható, hogy a kőzetgyapot és az üveggyapot mind a fa- mind pedig a betonfödémek esetében alkalmazható.

 

Kevesebbet kell költeni fűtésre

 

Természetesen rengeteget számít egy kellő alapossággal és szakértelemmel elvégzett falszigetelés, de az ingatlan csak akkor lesz kellőképpen energiahatékony, ha a födém szigeteléséről is gondoskodunk. Ezt a munkafolyamatot a megfelelő szigetelőanyagok alkalmazásával kell elvégezni, miközben figyelembe vesszük a fa- és betonfödémek sajátos tulajdonságait. 

 

Bár a munka kiadást eredményez, hosszú távon mindenképp “visszahozza” az árát, hiszen a födémszigetelés megléte esetén kevesebbet kell költenünk fűtésre és a klímaberendezések üzemeltetésére.

 

A MesterekFutára webshopjában többek között a munkavégzéshez szükséges kőzetgyapot és üveggyapot termékeket is megtalálod - ha tehát a megvalósítás mellett döntesz, akkor ide mindenképp nézz be!