Vincze Balázs Érdemes Művész

A Pécsi Balett művészeti vezetője, Vincze Balázs táncművészi és alkotói munkásságát,  a Pécsi Balett önállóságáért tett elévülhetetlen érdemeit Érdemes Művész díjjal ismerték.

Vincze Balázs táncművész diplomáját 1995-ben szerezte a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1998-tól a Magyar Fesztivál Balett, majd 2001-től a Pécsi Balett fiatal magántáncosaként rendszerint főszerepeket kapott, melyeket nagyszerű karakterábrázoló képességgel, kiváló stílusérzékkel oldott meg.
 
Koreografálni 2001-ben kezdett, operettek és musicalek táncbetéteit készítette el, majd 2006-tól már balettekkel jelentkezett. A Pécsi Balett számára táncszínpadra álmodott  ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Koreográfiái jellemző a klasszikus alapokra épülő kortárs táncstílus, ami nemcsak  látványos, de közönségbarát is. Prózai és zenés színházi előadásokhoz is készített koreográfiáikat, amelyeket országszerte láthatók.

A Pécsi Balett igazgatója 2005-ben lett, ami akkor még a Pécsi Nemzeti Színház balett együtteseként működött. Felismerte, hogy csak akkor növelhető újra a Pécsi Balett szakmai presztízse, ha rendszeresen megmutathatja magát a fővárosban és külföldön, ezt pedig csak a teljes szakmai és jogi függetlenség kivívásával lehet elérni. Tizenegy  év küzdelem után sikerült tánctörténeti pillanatot írnia, 2017 januárjában Pécs  városa megalapította a szakmailag és gazdaságilag is önálló Pécsi Balett Nonprofit Kft-ét, amelynek ügyvezetője lett.
 
Elhivatottságát a táncművészet iránt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy másfél évtizeddel ezelőtt életre hívta és azóta is  sikerrel működteti a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a régió első és egyetlen professzionális táncfesztiválja.

Vincze Balázs jelenleg a Pécsi Balett művészeti vezetője, koreográfusa.(fotó: Fabinyi Gabriella)