Vasarely ihlette tűzfalfestmény Pécsen

Az RTL felkérésére Színes Város Csoport Benkő Katalin grafikus által  tervezett, Vasarely ihlette festménnyel öltöztette fel az egyik pécsi tízemeletes ház falát.

Az kereskedelmi tv és a Színes Város Csoport újabb közös munkája Pécsen, a József Attila utca 40. alatti tízemelets ház tűzfalán látható. A geometriai formákra épülő, vidám színeket felvonultató festmény Vasarely munkásságára jellemző op-art stílusban készült.

Mint Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára elmondta, büszkék arra, hogy Vasarely szülővárosában alkothatnak. A festőművész által már az 1950-es években megfogalmazott kiáltvány meghatározza a tevékenységüket, aminek alaptétele, a művészet kerüljön ki a galériákból az utcákra. Kitért arra is, hogy az általuk  60.000 négyzetméternél is  több Európa több nagyvárosában és Magyarországon megfestett falfelülettel ezt a szellemi örökséget szeretnék továbbvinni és ápolni.

Vasarely 1983-ban megjelent, Színes város című könyve nyomán 2009-ben, készült el az első tűzfalfestmény, annak  borítóján látható fotó - egy fekete-fehér, excentrikus körökből álló kompozíció - alapján. Ezt a művész a fiával, Yvarallal festette fel az akkori párizsi RTL székház homlokzatára. t díszítő műalkotást” – mondta el majd hozzátette:

Az RTL és a Színes Város Csoport együttműködése Az RTL és a Színes Város együttműködésében Budapesten, Krisztina körút 30. szám alatt készült el az első RTL-es tűzfal, amin a hazai televíziózás és tartalomfogyasztás története látható játékos, op-art stílusú elemekkel.  Az alkotások a helyi önkormányzatok bevonásával, településképvédelmi szempontokat figyelembe véve készülnek. Legközelebb Szegeden,a A Székely sor 21. szám alatt lévő ház tűzfalára kerülő festmény, amelyről közönségszavazással döntöttek a szegediek. A munka augusztusban indul.