Varázslat és fények ünnepe

Pécs történelmi belvárosának épületei és terei  fényalkotásokkal öltöztek új ruhába.

A kulturális turizmus térképén elfoglalt helyét tovább erősítette a július 4 és 7 között Pécsen megrendezett - az ország első és továbbra is egyetlen -  fényfesztivál, ami több mint 100.000 hazai és külföldi érdeklődőt vonzott a városba.

A fesztivál keretében rendezték meg a Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyt, amelynek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített 3D mappingjét. a Székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációikat.  A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fény Útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk mentén barangolhattak, összesen 20 fényalkotás között. Több helyszínen az interaktív látványosságok lehetőséget adtak arra is, látogatók maguk is az élmény aktív részeseivé váljanak. A Dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra. A Fény Útja idén túllépett a belvároson és sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyedben és környékén.

A fesztivál keretében nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak. A Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak az érdeklődők, ami a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat.  

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és új cirkuszi produkciókkal, fény-bütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat.