Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen

A 21 században a street art, mint önálló művészeti ág már megkerülhetetlen, ennek jegyében neves hazai és külföldi street art művészek mutatkoznak be az elkövetkezendő hónapokban Pécsen.


Az esemény nyitó rendezvényeként Art of skate – a gördeszka Kaliforniától Pécsig címmel gördeszka kiállítás nyílt a Pécsi Galériában, amelynek keretében formatervezett, művészi gördeszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok láthatók.

 

A tárlat bemutatja a gördeszkázás történetét és művészetét az első próbálkozásoktól egészen addig, amíg olimpiai sportággá nem vált 2021-ben.

 

Mintegy 150 művészi alkotással készült gördeszka mellett, a gördeszkás életérzés relikviái, a hozzá kapcsolódó divat és művészeti alkotások, fotók és kulturális események is helyet kaptak benne. A kiállítást 2022-ben több mint 50.000 érdeklődő látta Párizsban, amelynek kurátora Philippe Danjean művészeti szakember és elismert urban art gyűjtő.

 

A kiállított deszkák között található AC/DC és Vasarely ihletésű ugyanúgy, mint Keith Haring amerikai pop-art és graffiti művész tribut deszkái. A híres New York-i graffitiművész, Lady Pink, Kenny Scharf, Andy Warhol és Cleon Peterson is játékos formában mutatkoznak be ezeken a felületeken, de megtekinthető az első gördeszka prototípusa, a tokiói olimpia amerikai gördeszkás versenymeze és az idei párizsi olimpia gördeszka-futamának érmei. A fotók között az első amerikai street art fotós, Martha Cooper képei is szerepelnek. Ezen felül a kortárs magyar gördeszkás kultúra és művészet néhány meghatározó alakját és társulását is bemutatja, kitekint a deszkázás magyarországi történetére is.

A Zsolnay Örökségkezelő Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum nyár elején átfogó urban art kiállítássorozattal és fesztivállal igyekszik bemutatni az 1970-es évektől progresszíven kibontakozó városi művészet, a street art előzményeit, hazai és külföldi megjelenéseit és különböző irányzatait, mind az m21, mind a Pécsi Galériában.

A Zsolnay Negyedben található m21 Galériában a fesztivál címadó kiállítása, a street art munkákat bemutató STREET UP című kiállítás látható május 30-tól szeptember 22-ig, ami a nemzetközi független kurátor Yasha Young közreműködésével jött létre. Az általa a kiállításban képviselt öt művész - Nuno Viegas Portugáliából, Christian Boehmer és Adultremix Németországból, Julien de Casabianca Franciaországból, valamint a street art könyvek legtöbbet emlegetett alkotója Millo Olaszországból - a nemzetközi street art elismert és keresett alkotói.

A galéria hívására ott lesznek a kiállítók közöt alkotásaikkal  a francia Erell, aki a tavalyi pécsi LOKART különdíjasa, a francia-osztrák alkotópár Jana és JS, a lengyel NDZW és a román Lost Optic, akik valamennyien a street art fesztiválok (így az évenként megrendezendő Bécsi Street Art Fesztivál) ismert és kedvelt alkotói, valamint a venezuelai Zeus Salas.

A nemzetközi mezőny mellett ugyancsak bemutatkoznak a magyar street art kiemelkedő alkotói, úgy mint  Fork Imre, Void, Fat Heat, Gospe, MNU, Mejo, valamint Napush és FSing.  Fork Imre a hazai graffiti művészet kultikus figurája, ő lesz a júliusi Zsolnay Fényfesztiválon a Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója is.  A pécsi street-artot Renesound munkái képviselik.

 

Neves hazai és külföldi street art művészek bemutatkozása mellett  hip-hop és gördeszkás bemutatók, szakmai workshopok, előadások, tárlatvezetések színesítik a fesztivál szeptemberig tartó programját.