Uniós digitális Covid-igazolvány

Hét országban már egy hónappal a határidő előtt működésbe lépett az uniós Covid-igazolvány portál.

 

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett az uniós digitális Covid-igazolvány megvalósítása, ugyanis uniós szinten megkezdődött annak a technikai rendszernek az alkalmazása, amelynek köszönhetően az igazolványokat biztonságosan és a magánélet tiszteletben tartásával lehet ellenőrizni. Bevezetését az Európai Bizottság javasolta annak érdekében, hogy idén nyáron már ismét biztonságosan lehessen utazni. A díjmentes, biztonságos és mindenki számára hozzáférhető  digitális formában vagy papíron kiállított igazolvány bizonyítékul fog szolgálni arra, hogy tulajdonosa védőoltást kapott a Covid19 ellen, vagy tesztet végeztetett, amelynek eredménye negatív lett, vagy felgyógyult a betegségből.


Az Európai Parlament és az Erópai Tanács politikai megállapodást kötött az uniós igazolványról szóló rendeletről, június elsején pedig működésbe lépett az uniós rendszerek technikai alapját képező portál. A mindössze két hónap alatt kiépített portálszolgáltatás lehetővé teszi az összes igazolvány QR-kódjaiban található biztonsági elemek ellenőrzését. Ennek köszönhetően mind a polgárok, mind a hatóságok biztosak lehetnek az igazolványok hitelességében. Az ellenőrzési folyamat során nem kerül sor személyes adatok cseréjére vagy megőrzésére. A portál üzembe helyezésével lezárult az uniós szintű előkészítő munka.


Május 10. óta  huszonkét ország tesztelte sikeresen a portált. Bár a rendelet csak július 1-jétől válik alkalmazandóvá, minden olyan tagállam, amely elvégezte a technikai teszteket, és készen áll az igazolványok kiállítására és ellenőrzésére, önkéntes alapon már most megkezdheti a rendszer használatát.  Hét tagállam – Bulgária, Csehország, Dánia, Németország, Görögország, Horvátország és Lengyelország – döntött úgy, hogy június elsejétől csatlakozik a portálhoz és megkezdi az első uniós igazolványok kiállítását, egyes országok pedig úgy határoztak, hogy csak akkor vezetik be az uniós digitális Covid-igazolványt, ha megtörtént az összes funkció nemzeti szintű telepítése. Az elkövetkező napokban és hetekben tehát további országok is csatlakozni fognak a rendszerhez. Az igazolvány bevezetésével kapcsolatos helyzet naprakész áttekintése megtalálható az e témának szentelt honlapon.


Mint Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos elmondta, az uniós digitális Covid-igazolvány bizonyítja, hogy a hatékony e-egészségügyi megoldások hozzáadott értéket jelentenek az uniós polgároknak. Fontos, hogy az elkövetkező hetekben minden tagállam teljes körűen véglegesítse az igazolványok kiadására, tárolására és ellenőrzésére szolgáló nemzeti rendszerét annak érdekében, hogy az a nyári szabadságok idejére működőképes legyen.


Mindehhez Didier Reynders jogérvényesülési biztos a következőket tette hozzá, az uniós digitális Covid-igazolvány olyan közös eszköz, amely lehetővé teszi az európai polgároknak, hogy újra szabadon és biztonságosan mozogjanak. Ennek érdekében fontos, hogy az elkövetkező hetekben minden tagállam felkészüljön, hogy a rendszer július 1-jére működőképes legyen.