Ultramodern 3D-s testszkenner

Gyermekek és felnőttek helyes testtartását is elemzi a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara  ultramodern, háromdimenziós testszkennere.

A gazdaság fejlődésében mindig is jelentős szerepet játszottak az innovációk, termékek, valamint az ezekhez kapcsolódó  tudományos kutatások, azok meghatározó szereplőinek együttműködése, tapasztalataik megosztása, és a nemzetközi kutatásokba való bekapcsolódásuk.

Ennek jegyében működik együtt a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara. Elsődleges céljuk egymás innovációs és oktatási tevékenységeiknek kölcsönös támogatása,  közös kutatás-fejlesztési projektek indítása. A kutatás-fejlesztés mind magasabb szintre emelése érdekében   a K+F+I nemzetközi és hazai pályázati lehetőségeit kihasználva a programok megvalósításához az anyagi háttér megteremtése, valamint a kutatási eredmények oktatásban, valamint a technológiák piacán történő értékesítése.

Az együttműködés jegyében indulhatnak el  az innovatív egészségügyi és sporttudományi fejlesztések. A közös gondolkodás, fejlesztésnek már vannak előzményei, ami a két intézmény a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program  keretében közösen fejlesztette ki  a szabadalmaztatási eljárás előtt álló háromdimenziós testszkenner. Az új eszközzel a gyermekek helyes testtartását sugárterhelés nélküli képalkotó eljárással lehet mérni, elemezni, ugyanis az ezen a módon létrejött  háromdimenziós kép minden irányban forgatható, nagyítható, ami könnyebbé teszi a helyes diagnózis felállítását, szükség esetén a megfelelő rehabilitáció, kezelési mód meghatározását.

A fejlesztés leginkább a testtartási rendellenességek hátterében meghúzódó gerincelváltozásokat képes modellezni, ezáltal az egyéb degeneratív elváltozások megállapításához  szükséges további vizsgálatok elvégzéséhez az alapdiagnózist felállítani. Már dolgoznak a testszkennerhez kapcsolódó mobilalkalmazáson is, amelynek segítségével az új eszközt igénybe vevő az adott állapotának megfelelő szakember által ellenőrzött, egyénre szabott otthonról végezhető, célzott gyakorlatokat tartalmazó programot kaphat. Így nem csupán a gerinc degeneratív elváltozásai csökkenthetnének, de eredeti  állapotának visszaállítására is megnövekedne az esély, természetesen gyógytornász és szakorvos szakmai felügyelete mellett.