Újabb zománcképek kapnak éjjeli kivilágítást

A Janus Pannonius Múzeum állandó és időszaki tárlatai a járványügyi korlátozások miatt lassan négy hónapja tartanak zárva.

Ennek ellenére és emellett a szakmai osztályok folyamatosan dolgoznak és készülnek  az újranyitásra. A Képző- és Iparművészeti Osztály munkatársai újabb tárlatok anyagát készítik el, valamint több műalkotást helyeztek el a Modern Magyar Képtárban.

Bár a Variációk a Színes városhoz című időszaki tárlat épphogy csak megnyílt 2020 novemberében, a járványügyi korlátozások miatt sajnos azóta nem látogatható. A Képző- és Iparművészeti Osztály azonban a kiállítás kísérőprogramjaként a Baranya Megyei Fiúnevelő Otthonból áthozva – gondos tisztítás és konzerválás után – a Modern Magyar Képtár állandó kiállításában helyezte el Ficzek Ferenc (1947–1987) és Pinczehelyi Sándor (1946) egy-egy nagyméretű zománcképét.

A két művet a Modern Magyar Képtár munkatársai egy alkonykapcsoló segítségével megvilágították, így esténként kívülről - a Megyeháza parkolója felől - is látható a két műalkotás. A közeljövőben az egész alsó szint éjjeli megvilágítást kap, így  nemsokára Kígyós Sándor (1943–1984), Vilt Tibor (1905–1983) és AmerigoTot (1909–1984) szobrait is megtekinthetik az érdeklődők.

Az osztály tervei között szerepel a Neander-völgyi ősembertípust antropológiai alapon plasztikailag rekonstruáló Engel-Baiersdorf Erna (1889–1967) szobrászművész a bécsi Természettudományi Múzeum anyagából felépített kiállítás  a Modern Magyar Képtárban. Májusban Pictor Minores címmel Radnai Endre magángyűjteményéből, júniusban dr. Ubrizsy Gábor - a Janus Pannonius Múzeum anyagából származó - gyűjteményéből összeállított tárlat lesz látható.  A tervek között szerepel több neves pécsi kötődésű alkotó munkásságának bemutatása is. Júliusban Bencsik István(1931–2016) szobrászművész, szeptemberben pedig ifj. Ficzek Ferenc (1975) képzőművész alkotásai lesznek láthatók. A sort novemberben az 5 és fél című, Martyn Ferenc (1899–1986), Lantos Ferenc (1929–2014) és Keserű Ilona (1933) műveit felvonultató tárlat zárná.

Az elképzelések szerint a Képtár folyosójának falára április és szeptember között a Két ágyúlövés (Habsburgok Baranyában) című kiállítás kerül, ezt ugyanott decemberig a Kaposvári Képtár és a Janus Pannonius Múzeum agyagából összeállított tárlat követi, amelyen Galimberti Sándor(1883–1915) alkotásai tekinthetők meg.

A Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak című – 2017 óta tartó – sorozat áprilisban Stein Anna (1936) Párizsban élő festőművész kiállításával és önéletrajzi könyvének bemutatójával, valamint a korábbi siklósi kerámia szimpozionok anyagából összeállított tárlattal kezdődne.
Idén szintén a tervek között szerepel több neves pécsi kötődésű alkotó munkássága előtti tisztelgés.Bencsik István(1931–2016) szobrászművész és ifj. Ficzek Ferenc (1975) képzőművész kiállítása(előbbi júliusban, utóbbi szeptemberben nyílna meg)utána sort az 5 és fél című, Martyn Ferenc (1899–1986), Lantos Ferenc (1929–2014) és Keserű Ilona (1933) műveit felvonultatótárlat zárná novemberben.

Az elképzelések szerint a Képtár folyosójának falára április és szeptember között a Két ágyúlövés (Habsburgok Baranyában) című kiállítás kerül, ezt ugyanott decemberig a Kaposvári Képtár és a Janus Pannonius Múzeum agyagából összeállított tárlat követi, amelyen Galimberti Sándor(1883–1915) alkotásai tekinthetők meg.

Érdemes lesz ellátogatni a Múzeum Galériába is, ahol júniustól októberig a siklósi kerámia szimpozionok anyagából lesz látható válogatás, a Zsolnay Múzeumban pedig áprilistól júliusig Martyn Ferenc kerámiáit, szeptembertől pedig a japonizáló  Zsolnay-kerámiákat állítják ki.

A 2020-ban, még az intézkedések előtt megnyitott Variációk a Színes városhoz, illetve a Gábor Jenő párizsi utazása (1926) című kiállítások az újranyitás után ismét megtekinthetők lesznek.