Újabb segítség az agráriumnak

Az Európai Bizottság újabb rendkívüli intézkedéseket fogadott el és tett közzé azzal a céllal, hogy további támogatást nyújtson azoknak a mezőgazdasági és élelmiszerpiacoknak, amelyeket a legnagyobb mértékben sújt a koronavírus-válság.
 
Az elfogadott rendkívüli piaci intézkedések  érintik tej-és húsipari, méhészeti  termékeket, a gyümölcs- és zöldségtermesztőket, valamint az uniós  iskolai gyümölcs-, iskolai zöldség és iskolai tejprogramokat.
 
Magántárolási támogatás vehető igénybe a  tej- és húsipari termékek - fözött tejpor, vaj, sajt, illetve marha-, juh- és kecskehús - esetében. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az érintett termékeket legalább 2–3 és legfeljebb 5–6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.

Rugalmasság a piactámogatási intézkedések a bor, a gyümölcs- és zöldség, az étkezési olajbogyó és az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az EU iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej programokat érintik és  arra irányulnak, hogy a felsorolt ágazatokban korlátozzák a rendelkezésre álló kínálatot, és ezáltal helyreálljon a piaci egyensúly. A rugalmas végrehajtásnak köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.

Az uniós versenyszabályoktól való eltérés engedélyezése kivételes jelleggel a tej-, a virág- és a burgonyaágazatot érinti. Az intézkedés lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy – legfeljebb 6 hónapra – önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el és léptessenek életbe a saját szintjükön ágazatuk stabilizálása érdekében. Így például a tejágazat szereplői együttesen tervezhetik meg a tejtermelést, a virág- és a burgonyaágazat szereplői pedig kivonhatják termékeiket a piacról.

A fentieken túlmenően az Európai Bizottság annak az  engedélyezését szorgalmazza, hogy 2020-ban a tagállamok fel nem használt vidékfejlesztési forrásaikat a mezőgazdasági termelők és a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások támogatására fordíthassák. Ez azonnali segítséget jelentene a válság által leginkább sújtott gazdasági szereplőknek. A javaslat értelmében a tagállamok által nyújtott támogatás maximális összege a mezőgazdasági termelők esetében fejenként 5000 euró, a kis agrár-élelmiszeripari vállalkozások esetében pedig cégenként 50.000 euró lehet. Az Európai Bizottság  ezen javaslatát még jóvá kell hagynia az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek. is.