Új tőkefinanszírozási lehetőség

A pécsi önkormányzat kiemelt célként kezeli a helyi gazdaság fejlesztését.

A város vezetése folyamatos párbeszédet folytat a helyi vállalkozásokkal annak érdekében, hogy valós segítséget tudjon nekik nyújtani, legyen szó a járvány okozta gazdasági nehézségek leküzdéséről vagy fejlesztési lehetőségekről. Ennek jegyében az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt.-vel, a Focus Ventures Tőkealap-kezelő Zrt.-vel, Pécs önkormányzata, valamint a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. négyoldalú együttműködési megállapodást  írt alá, 3 milliárd forint jegyzett tőkével létrehozta a Pécsi Városi Tőkealapot, amelynek célja, hogy  a helyi és Baranya megyei vállalkozásokat fejlesztéseik, beruházásaik megvalósításához az anyagi hátteret képesek legyenek megteremteni, növeljék versenyképességüket, hosszú távon is képesek legyenek fejlődni.

Kedvező feltételekkel nyújtott  fejlesztési forrás eltér a hagyományos finanszírozási formáktól, mert egyszerre képes a város vállalkozásait és térségi célok megvalósulását segíteni. Az alap támogatottak körébe nem csak pécsi, de baranyai vállalkozások is bekerülhetnek. A tőkealapot 3 milliárdos keretösszeggel hozták létre, de az igények ismeretében ezt később bővítheti is az MFB Invest Zrt.

A tőkealap mellett Pécsen egy háromtagú Befektetési Bizottság működik, amely egy az alap befektetési döntéseit előkészítő, azt megtárgyaló és ajánlásokat megfogalmazó konzultatív testület. A grémiumnak az MFB Invest Zrt. delegálja mellett tagja Ruzsa Csaba Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere és Csizmadia Péter pécsi közgyűlés Fidesz  frakciójának vezetője.