Új pszichiátriai gondozó

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője több mint félmilliárd forintból épült meg.

 A kilenc évvel ezelőtt,  2015-ben átadot Rehabilitációs Központ szintráépítéssel új, több mint 300  négyzetméteres klinikai részleggel bővült, ami többek között a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedésekben szenvedők gyógyulását, és életkörülményeik javítását segíti.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásában, a pécsi, a szegedi és a debreceni egyetem konzorciumi partnerségével megvalósuló projekt során országosan harmincnégy pszichiátriai gondozó felújítása, három új gondozó és négy új, a pszichiátriai járóbeteg-ellátáshoz kapcsolt nappali terápiás részleg kialakítása történt meg, összesen 4,724 milliárd forint európai uniós támogatás  felhasználásával. A fejlesztés eredményeképpen a pszichiátriai vagy addiktológiai gondozást igénylő betegek hatékony segítséget kaphatnak, a pszichiátriai gondozókban dolgozó szakembereknek pedig az infrastrukturális fejlesztések kényelmesebbé teszik a munkavégzést. E mellett a projekt megvalósítása alatt lezajlott térítésmentes képzések pedig tovább növelik a szakmai kompetencia színvonalát.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Addiktológiai Gondozója és Rendelője a Nyár utcai telephelyről költözhet át a projektnek köszönhetően a Rákóczi út 2. szám alatti telephelyen kialakított új épületrészbe. Baranya egész területéről évente több mint 2500 pszichiátriai gondozásban, és mintegy 5500 pszichiátriai szakellátásban részesülő beteget látnak el. Az új  részlegen 3-3 pszichiáter szakorvos és klinikai szakpszichológus, valamint 1-1 pszichiátriai szakápoló, diplomás ápoló és szociális munkás nyújt segítséget többek között a szkizofréniás, a depressziós, demens betegek gyógyulásukhoz.
 
Magyarországon a súlyos, krónikus pszichiátriai megbetegedések, így például a szkizofrénia, depresszió, demencia az emberek százezreit érintik. A statisztikai adatok szerint a lakosság nagyjából egynegyede szenved valamilyen enyhe, középsúlyos vagy súlyos pszichiátriai betegségben.