Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézete tizenhat korszerű lélegeztető gépet vásárolt.


Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetben a súlyos, intenzív ápolásra szoruló és folyamatos lélegeztetést igénylő betegeket látnak el. Az osztály  tizenhat ágyának kihasználtsága folyamatosan a maximumot súrolja, különösen influenzás és tüdőgyulladásos időszakokban.  


Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös konszolidációs programjának  keretében többek között betegbiztonság növelését támogató eszközökre kiírt pályázaton sikerrel vett részt a klinikai központ, az elnyert források felhasználásával, közel százmillió forintért új lélegeztető gépeket vásárolt. A jelenleg legkorszerűbbnek számító berendezések  az elkövetkező tíz évben meghatározó szerepet játszanak majd a súlyos, lélegeztetést és intenzív osztályos ellátást igénylő betegek gyógyításában.


Számos orvos szakmai előnye van az ultramodern lélegeztető gépeknek, ugyanis meggyorsíthatják a betegek gépi lélegeztetésről való leszoktatását, támogatják beteg saját légzését, valamint egyszerűen kezelhetők, ennek  köszönhetően a mindennapi gyakorlatban és vészhelyzetben is hatékonyan segítik a kezelőorvosok és nővérek munkáját. A korszerű berendezések használata nagyban növeli továbbá a betegbiztonságot, kevesebb időt kell  az intenzív osztályon tölteni  a betegeknek.


Az információs technológiai fejlődés az orvostudományban is nagy szerepet játszik, így elengedhetetlen, hogy a modern gépek képesek legyenek arra, hogy minden mért és beállított paraméterüket automatikusan küldjék az egyetem egészségügyi és betegkommunikációs informatikai rendszereibe. Az új eszközök révén már ez is megvalósul.