Új kukásautókra cserélik a régieket

A korszerűtlen kukásautókat harminc újra cserélik le  Pécsett.
 
Az év végére állhatnak munkába azok az új járművek, amelyekkel még korszerűbbé válik Pécsett a hulladékszállítás, valamint szinte mindenhol megvalósulhat a szelektív hulladékgyűjtés.

Pécs önkormányzata  a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)  pályázatán mintegy másfél milliárd forint támogatást nyert el,  amelyből mintegy  harminc a legkorszerűbb motorral felszerelt járművet vásárolnak. Az úgynevezett Euro 6-os besorolású motorral rendelkező járművekhez a felépítmények egy pécsi cégnél készülnek majd. A hulladékszállító járművek az önkormányzatának tulajdonában maradnak, a Dél-Kom üzemelteti majd azokat.

Mint Leitol Csaba, a Dél-Kom ügyvezető igazgatója elmondta, a 30 új járművel nemcsak a régi, már korszerűtlen kukásautókat  tudják lecserélni, de még több helyen lesz mód  a családi házas övezetekben a szelektív hulladékszállításra.


Jelenleg  Pécs családi házas övezeteiben jelenleg tizenhétezer háztartásnál megoldott a szelektíven gyűjtött hulladék közvetlenül háztól való elszállítása. A fejlesztésnek köszönhetően ez a szám huszonháromezerre nő,  ugyanis  ezek a járművek a szűkebb, Mecsek oldali dűlőkben is megtudnak fordulni. Ezzel szinte mindenhol feláll ez a rendszer, kivéve néhány rendkívül nehezen megközelíthető dűlőt, ott továbbra is megmaradnak a gyűjtőszigetek. Ezen felül a zöldhulladék szállítása is megoldható lesz az új eszközökkel.

Seres László, a közbeszerzésen nyertes cég ügyvezetője mindezekhez a következőket tette hozzá, korábban már többek között Nyíregyházára, Kaposvárra és az Észak-Balatonra is szállítottak új kukásautókat.