Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek

Összefogott a Pécsi Tudományegyetem, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület, tűzvédelmi oktatófilmet készítettek.

Sorra készülnek a modern tűzvédelmi oktatófilmek, amelyek célja egyrészt a téves jelzések megelőzése, kiküszöbölése, másrészt annak bemutatása, hogy tűz esetén melyek az első helyes, illetve helytelen reakciók. A jogszabályi előírásoknak megfelelően a Pécsi Tudományegyetem polgárainak a beiratkozásukat követő első tanítási napon, majd évenként ismétlő tűz- és munkavédelmi oktatáson kell részt venniük Az egyetem munkabiztonsági koordinációs osztálya célul tűzte ki, hogy a szakterületeihez tartozó tananyagokat szemléletesebbé, gyakorlatiasabbá és könnyebben befogadhatóvá  teszik.

Ennek részeként gyakorlati bemutatókat szerveznek, amiben az  PTE partnere, a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület is részt vesz. A közreműködésükkel mára rendszeressé váltak a tűz- és életvédelmi bemutatók  a PTE telephelyein, ahol testközelből ismerhetik meg a hallgatók, oktatók, az egyetem munkatársai a tűz látványos, ám negatív hatásait, valamint biztonságos körülmények között kipróbálhatják a kioltásához használt  védekezés eszközöket.

A tűzvédelem műszaki és technikai innovációja ugyanakkor szükségessé tette, hogy további lépéseket tegyenek a szakemberek a gyakorlati szemléltetésben.  Ennek oka, hogy számos eszköz és berendezés segíti ma már a veszély korai felismerését, megkönnyítik a menekülést, és megakadályozzák a károk kiterjedését. Azonban, amennyiben ezek az eszközök valamilyen ok miatt nem hozhatók  működésbe, vagy téves információ miatt aktiválódnak, hasonlóan nagy kárt képesek okozni az épületben, vagy a bent tartózkodók eszközeiben, értékeiben.

Amennyiben a riasztás indokolatlan ,függetlenül attól  szándékos, vagy véletlen emberi mulasztás az oka,   tűzoltókat  von el más, olyan valós eseményektől, ahol  valóban szükség lenne a segítségre. Ezekben az esetekben  a vonulással járó és az ehhez tartozó egyéb járulékos költségek a téves jelzést adó személyt terhelik.

A PTE égisze alatt működő Universitas Televízió által készített két tűzvédelmi oktató film célja az említett tűzvédelmi berendezések, eszközök működés közbeni bemutatása. Az egyik valós tűzesetet mutat be, a helyes és helytelen reakciókat felsorakoztatva, a másik videó a téves jelzések előidézésének lehetőségeit szemlélteti, elrettentő példaként.