Tűzben született lótuszvirágok

A Janus Pannonius Múzeum új időszakos  kiállítása a Zsolnay gyár ókori Egyiptom inspirálta alkotásaira irányítja a figyelmet.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay Múzeumában 2022-ben rendezett Lüszterlepkék és mázmadarak - A Zsolnay Múzeum japán gyűjteménye és a Zsolnay-japonizmus című kiállítás után az egyiptizáló Zsolnay alkotásokon keresztül mutatja be a Zsolnay gyár sok területet, korszakot felkaroló művészeti tevékenységét.

 

A Zsolnay kerámia történeti gyűjteményének formai, stilisztikai és technika változatossága a régiséghez, a kultúrához, a világhoz való viszony egyedülálló magyar európaiságát tárja a közönség elé.  A  gyár művészi kerámiáin a kínai, japán, török, valamint perzsa díszítés és formakincs  közismert. Kevés figyelem irányult azonban az ókori egyiptomi művészet hatására, ami a keleti művészetek közül a legelsők között jelent meg a Zsolnay gyár motívum- és formavilágában.

A Janus Pannonius Múzeum Zsolnay gyűjteményében őrzött több mint ötven ókori egyiptomi jelenettel és motívummal díszített műtárgy, valamint a hozzájuk tartozó tervek egy olyan alkotói folyamatba engednek betekintést, ami Zsolnay Teréz ókori Egyiptomhoz fűződő személyes kötődésén alapul, s aminek eredményeként a  Tutanhamon néven ismertté vált sorozata megszülethetett.

A Káptalan utcai  Zsolnay Múzeumban látható  kiállítás átfogó képet ad az ókori Egyiptom inspirálta, gyár történetét 1876-tól egészen az 1930-as évekig végig jelenlévő gazdag porcelán dísztárgyakról. A legkorábbi egyiptomi stílusú tárgyak közé tartozik a Zsolnay macska, ami a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményében őrzött egyiptomi szobor másolata, amit Pulszky Ferenc az 1873-as bécsi világkiállításon is kiállított gyűjteménye részeként. A Zsolnay család itt figyelhetett fel a különleges, arany szemberakással díszített tárgyra.

A bécsi világkiállítás, majd az azt követő tanulmányutak tapasztalatai alapján 1876 és 1878 között megszületettek az első egyiptomi stílusú Zsolnay kerámiák. A párizsi Louvre egyiptomi gyűjteménye különösen nagy hatást gyakorolt a Zsolnay nővérek tervezői munkásságára. Ennek köszönhetően született meg a legismertebb egyiptomi stílusú Zsolnay kerámia, a lótusz sorozat, amelyet Teréz naplója alapján Júlia a múzeumban látott egyik ókori egyiptomi fakanálka díszítése alapján készített. A legjelentősebb egyiptizáló alkotások csoportja a Tutanhamon sorozat, amit Zsolnay Teréz  Mattyasovszky Zsolnay Lászlóval tervezett. Az egyik tervrajzon Sikorski Miklós (1888–1973, Zsolnay Júlia fia) neve is szerepel, aki szintén részt vehetett a munkában.

A kiállítás szeptember végéig látogatható.