Túra, ami mozgásra ösztönöz

A pécsi kardió tanösvény nemcsak rendszeres mozgásra sarkall, hanem segít abban is, hogy bárki a szíve egészségi állapotát folyamatos ellenőrzés alatt tartsa.

 

Pécsen az állatkerttől indul az „Út az egészséghez” nevet viselő kardió tanösvény. Teljesítése egyaránt ajánlott az egészségesek, valamint a szív- és érrendszeri, a magasvérnyomással küzdő és a cukorbetegek számára. A mozgás mellett segít kiszűrni az esetlegesen fel nem ismert betegségeket is.

 

Az „Út az egészéghez” program tulajdonképpen egy felismerésről szól. A budapesti Szent Ferenc Kórház orvosai észrevették, hogy a betegek hirtelen fellépő bajainak kezelésére bár ugyanolyan kiváló gyógyszerek és modern eljárások állnak rendelkezésünkre itthon, mint más országokban, mégis a kezelés után egy éven belül a páciensek 20-25 százaléka meghal. Elkezdtek azon gondolkodni, hogy ennek mi lehet az oka. A következő megállapításokra jutottak, a legnagyobb eltérések a testsúlyban, a testmozgás mennyiségében és a dohányzási szokásokban vannak. Ha ezek bármelyikén változtatnának az emberek, akkor javulna az életminőségük, hosszabb ideig élhetnének. A legegyszerűbben a mozgásra lehetne sarkallni a betegeket, ehhez azonban kell valami, ami az elindulásra ösztönzi őket. Ebben nyújtanak segítséget a kardió-tanösvények.

 

Az első tanösvényt a Szent Ferenc Kórház közelében, a Hárs-hegyen alakították ki a betegek számára, de aztán a környéken élők közül is egyre többen végigmentek rajta. A nagy érdeklődésre tekintettel egyre több helyen kezdtek hasonlókat kialakítani. Az országban immár nyolc kardió tanösvény található, közülük a pécsi az egyik legjobban felszerelt.

 

A túra az állatkerttől indul és oda is érkezik vissza. Különböző nehézségű útvonalakon tehető meg. Egyszerűen csak végig lehet akár járni is, de egy kicsit haladóbb szinten is megtehető. A megtételét egy erre a  célra készített túralapon is végigdokumentálhatja bárki.  Ezen bejelölheti  a túra különböző állomásain mért pulzusadatokat, feltüntetheti a betegségeit, elérhetőségét. A kitöltött túralapot a visszaérkezéskor a gyűjtőládába dobhatja, hogy az adatokat a Szent Ferenc Kórházban azokat kiértékelhessék. Ennek előnye, hogy amennyiben a szakemberek az átlagostól nagyon eltérő értékeket vesznek észre, értesítik a résztvevőt.

 

A pécsi tanösvény további különlegessége, hogy széleskörű összefogás - kórház, Agrárminisztérium, a pécsi önkormányzat, Mecsekerdő Zrt. - eredményeként jött létre.  A túraútvonalat a budapesti Szent Ferenc Kórház hozta létre a pécsi önkormányzat, a Biokom NKft. és a Mecsekerdő Zrt. közreműködésével.