Trianon – egy magyar táncelégia

Nem sokkal a Nemzeti Összetartozás Napját követően mutatta be a PB2 Company legújabb kortárs balettjét.

A Trianon – egy magyar táncelégia címet viselő előadás egy többgenerációs család szemszögéből mutatja be a drámai eseményekkel teli időszakot, amikor másodpercek alatt évszázados fordulatokat vett egy nép élete. Megindító történet, egy fiktív családi dráma a tánc és a költészet nyelvén elbeszélve, azt hogy a Trianon időszaka mit is jelentett. Többek között a megrendülés közös érzelmi élményét, az elszakítottság okozta válságot, konfliktusokat, áldozatokat, félelmet és menekülést. Nem egy lehatárolt idejű drámai eseményt, hanem egy évtizedes előzményekkel és évszázados utóhatással is járó történelmi folyamatot, egy elementáris erőt, ami szétszakította a család egységét, békéjét.

Az előadás különlegessége, hogy valóban több generáció áll egyszerre színpadon. A tehetséges középiskolás növendékek, nagyszerű fiatal és tapasztalt táncművészek mellett a Pécsi Balett egykori szólistái Kovács Zsuzsanna és Lovas Pál, ők azok, akik a nayyszülőket alakítják.

Az alkotók komplex színházban is gondolkodtak. Az összművészeti megjelenésre is nagy hangsúlyt helyeztek, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum  táncszakos diákjai mellett a Képző- Iparművészeti képzésben részt vevő festő szakosok készítették a díszlet egyes elemeit, valamint Németh János, a Pécsi Nemzeti Színház színművésze pedig Ady és Babits verseit szavalta felvételről.

A PB2 Company a Pécsi Balettért Alapítvány együttese. Törekvése, hogy  a balett-társulat nyitott, saját elképzelésekkel, egyéni előadói és művészi vágyakkal rendelkező táncművészeinek lehetőséget teremtsen a kísérletezésre, az önmegvalósításra és kiteljesedésre, ami intézményi keretekben nem feltétlenül megvalósítható. Az általuk megfogalmazott cél, hogy a kreatív folyamatok során az alkotók és az előadók művészi elképzeléseiket szabadon megvalósítva, kötöttségek nélkül teljesedjenek ki, szabadon kísérletezhessenek új, akár kissé meghökkentő táncnyelvvel, vizualitással, zenével, gondolatisággal.
A projektekben együttműködő művészek egymást inspirálják azzal a céllal, hogy komfortzónájukból kimozdulva hozzanak létre innovatív és előremutató, fontos előadásokat. (Fotó: Rajnai Richárd)