Több mint tanszék

Éppen 30 éve, az 1991–92-es tanévben indult a Pécsi Tudományegyetemen a néprajz szak. Az évfordulóról tudományos konferenciával, kiállítással és egész napos programmal emlékeznek meg.

Az október 8-án megrendezésre kerülő  „Pécsi néprajz 30”című konferencia  reflexió arra, hogy a tanszék megalakulása óta az „anyagi kultúra” kutatását, a folklorisztikát és a kulturális antropológiát a néprajztudományon belül azonos súllyal jeleníti meg. Mindhárom tudományterület reprezentálható a tanszék egy-egy korábbi, jelentős hazai vagy nemzetközi pályázatával, amelyekre e konferencia kínál visszatekintési lehetőséget. A tudományos fórumon a kutatások egyik korábbi vezetője, egy abban részvevő oktató és az ennek a projektnek köszönhetően a szakmában helyet talált hallgató előadása hangzik el.

Másnap, október 9-én, szombaton pedig a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályán  kiállítás nyílik, amelynek keretében a tanszéken végzett, és azóta a képzőművészetben karriert befutott hallgatók - Agócs Írisz grafikus, illusztrátor, Csille Márta nemezművész, Gebauer Hanga fotográfus, Koczián Zoltán fotográfus, Varga Judit restaurátor - művei tekinthetők meg.

A megnyitót követő koncerten Pécsett a Király utcában található Reggeliben az egykori tanszéki hallgatók - Csajkás Júlia és a Rokokó Rosé/etno-indie rock/, Hajba Gergő, dr. Daydreamer PhD./ambient/, Kurucz Réka/népdalénekes/, Nemes-Horváth Orsolya/operaénekes/ - lépnek fel.