Több mint két milliárd euró kultúrára

A 2021–2027-es Kreatív Európa program keretében a Európai Bizottság új intézkedéseket indított útjukra az európai és Európán kívüli kulturális és kreatív ágazatok támogatására.


A Kreatív Európa program 2021-ben eddig nem látott léptékű, mintegy 300 millió eurós költségvetésből segíti a kulturális ágazatok szakembereit és a művészeket abban, hogy a művészeti ágakon és országhatárokon átívelő együttműködési projektek révén juthassanak új lehetőségekhez és szólíthassanak meg új közönségeket. Első lépésben megjelennek az új program első pályázati felhívásai, amelyek az érintett kulturális és kreatív ágazatokban tevékenykedő valamennyi szervezet előtt nyitva állnak.


A program teljes hétéves költségvetése 2,4 milliárd euró, ami 63 százalékkal haladja meg az előző hasonló programét. A Kreatív Európa céljai között szerepel növelni a kulturális ágazatok versenyképességét, és egyúttal támogatni erőfeszítéseiket a zöldebbé, digitálisabbá és inkluzívabbá válás útján. A Covid19-világjárványra tekintettel a program kiemelt hangsúlyt helyez a kulturális és kreatív ágazatok rezilienciájának megerősítésére és válság utáni talpra állására.


Mint Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos  elmondta, EU-szerte több mint 8 millió ember dolgozik kulturális területen. A kultúra nem ismer határokat és nem nézi az állampolgárságot. A művészet ablakot nyit a világra, és segít hidakat építeni az emberek között. Most, amikor a múzeumok, mozik, kulturális örökségi helyszínek, színházak kezdik újra megnyitni kapuikat megnövelt költségvetésével  a Kreatív Európa program igyekszik segíteni az érintett ágazatok válság utáni talpra állását, valamint az általuk kínált sokszínűség és páratlan kreativitás kibontakoztatását.


Mindehhez Thierry Breton, a belső piacért felelős biztosa következőket tette hozzá, a művészeti önkifejezés és a kreativitás a kulturális és kreatív iparágakon túl magának az európai identitásnak is központi eleme. Az új lendületet kapó Kreatív Európa program felerősíti azokat az európai hangokat, amelyek globális visszhangra számíthatnak, és támogatja a világjárvány által súlyosan érintett európai alkotókat, gyártókat, forgalmazókat és kiállítókat. Az értékláncon és a nyelvi határokon átívelő együttműködés, valamint az új innovatív üzleti modellek támogatása révén aA Kreatív Európa programon belül a MEDIA alprogram elősegíti az élénk és kulturálisan sokszínű audiovizuális ökoszisztémát. Miközben a médiapluralizmust egyre komolyabb veszély fenyegeti, a Kreatív Európa most először támogatást ad az egészséges és fenntartható uniós hírmédia-ágazatnak is.