Több mint 800 előadásban játszott

Elhunyt Barkó György színművész a Pécsi Nemzeti Színház  egykori tagja, 92 éves volt.

Barkó György 1989-ben települt át Kolozsvárról Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. Az év  márciusától nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol számtalan fontos szerepben láthatta a közönség. Több mint 800 előadásban játszott.


A drámai karakter szerepektől a klasszikus vígjátéki figurákon át, a zenés vígjátékok és a bohózatok jól ismert alakjait egyforma erővel, odaadással, alázattal formálta meg. Alakításait erős érzelmi, indulati telítettség jellemezte. Ugyanakkor groteszk humora is kitűnően érvényesült a modern drámai szerepek megformálásában.


A Brassó megyei Pürkerecen született 1931. július 18-án. Elemi iskoláit szülőfalujában és Kommandón járta. Nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója. 1954-ben végezte el Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetet. 1988-ig volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja, Harag György társulatának vezető színésze. A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség. Vallotta  ,„A színházra úgy kell tekinteni, mint a templomra. És úgy is kell viselkedni benne.”