Terítéken a mesterséges intelligencia

A Pécsi Tudományegyetem március 20-23. között rendezi meg  Agykutatás Hetét.


A programsorozat keretében izgalmas panelbeszélgetéseket hallgathatnak meg az érdeklődők a bűnözői elme vizsgálatáról, az életünket befolyásoló traumákról és a mindenkit egyre inkább foglalkoztató mesterséges intelligenciáról. Emellett az esemény utolsó napján  a Reggelibe a családokat várják, ahol az apróságokkal animátorok foglalkoznak majd, játékos feladatokat oldhatnak meg, míg szüleik szakemberek segítségével olyan témakörökben mélyedhetnek el, mint férfi agy és női agy, ezek hasonlóságai, különbségei, vagy a férfi - nő szerepek a baba érkezése után, vagy akár abban, hogy mit takar a  válaszkész nevelés. Mindeközben a pécsi középiskolások komoly kihívással nézhetnek szembe, hiszen egy verseny (gimiChallange) keretein belül építhetik meg saját mesterséges intelligenciájukat és  általuk választott formában  - prezentáció, kis videó, épített robot - mutathatják be azt a szakmai zsűrinek. A nemes vetélkedés végén három kategóriában hirdetik majd ki a  nyertes csapatot.


A Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete (ITD) idén második alkalommal csatlakozik a nemzetközi Brain Awareness Week (Agykutatás Hete) rendezvénysorozathoz és szervezi meg az esemény hazai, pécsi változatát azzal a céllal, hogy az agykutatás területén elért eredményeket közérthetően bemutathassa az érdeklődőknek.


A szervezők esténként  hat órától várják az érdeklődőket a Király utcában található Reggeliben. Első nap MIt hoz a jövő? címmel a mesterséges intelligencia kapcsán felmerülő etikai, jogi, pszichológiai és műszaki kérdések kerülnek górcső alá. Ez a program két célközönséget is megszólít, ugyanis az esti panelbeszélgetésen túl egy a gimnazistákat megszólító változatát  is megszervezik, szintén ezen a napon a PTE BTK-TTK Vargha Damján konferenciatermében délután két  órától.


E mellett Maradandó SOKKélményben is részük lehet az érdeklődőknek, mert olyan életünk során átélt traumák és élmények kerülnek a felszínre, amelyek feldolgozása valakinek könnyű feladat, más viszont egy életen át cipeli a terhét.


Március 22-én, pénteken igazságügyi klinikai szakpszichológussal, rendőrnyomozóval és egy a büntetés-végrehajtásból érkező szakember segítségével vizsgálhatják meg a bűnözői elmét az e téma iránt érdeklődők. Az előadók konkrét eseteken, személyes tapasztalatokon, megfigyeléseken keresztül mutatják be a patológiás elme működését.