Teljesen megújul a szennyvíztelep

Egy pillanatra sem áll le a szennyvíztelep, miközben teljesen megújul  nyolc milliárd forint uniós és hazai támogatás felhasználásával.

  
Mint a kivitelezést végző cég fő-építésvezetője, Goszták Zoltán elmondta, a munkálatok márciusban kezdőnek és  2021 októberére fejeződnek be. Ennek során a biogáz üzem kivételével a telephely teljes egészében megújul,  a legszigorúbb környezetvédelmi és környezet-egészségügyi szempontoknak is megfelelő technológia kerül a régi helyébe.


Ennek részeként teljesen új szennyvíztisztítási vonalat  építenek ki, valamint  a szennyvíziszap-hasznosítása is megoldódik.  A megújult szennyvíztelep Pécs és az agglomerációjában élő 210.000 ember  szennyvizét lesz képes kezelni, csapadékos idő esetén naponta 55.000 köbméter, száraz időben 30.000 köbméter szennyvizet tud majd fogadni.


A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból  (Kehop)  elnyert támogatás felhasználásával  megvalósuló fejlesztést az is indokolja, hogy az 1995-ben átadott  szennyvíztisztító-telep technológiája már elavult,  s a megnövekedett szennyvíz mennyiséget is nehezen tudja kezelni.