Tehetséggondozás egyedi módon

A tizenhárom éve Pécsett működő Színes Színpad hat éves kortól várja a következő tanévben is soraiba a gyerekeket.

A drámacsoport a művészeti ágak, a kortárs költészet népszerűsítése  mellett a gyerekekben lakozó sokoldalú tehetség kibontakoztatását határozta meg tevékenysége fő céljaként. Mindennek záloga a foglalkozásokat tartó Hajnal Éva pedagógus, Szilágyi János-díjas tehetségmentor, akit 2022-ben József Attila-díjra jelöltek. Alsó és felső tagozatos gyerekek mellett a csoportnak vannak visszajáró gimnazista és egyetemista tagjai is. Már CD-t készítettek  saját verseikből izgalmas stúdiómunkával, Villuth András zeneszerző hangszeres kíséretével.

Az irodalmi színpad tevékenysége széles körű, felöleli a művészetek szinte minden ágát. A drámajátékoktól, a  verseken, prózán, festészeten, szobrászaton át kiterjed a fotózásra, filmművészetre, de bevezeti a csoport tagjait a digitális történetmesélés-, és az újságírás rejtelmeibe is. Az év közben született alkotásaik várhatóan olvashatók, láthatók lesznek - a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan - internetes és nyomtatott irodalmi felületeken. Az országban egyedüliként hagyománnyá tették a Költészetnapi városi barangolást, ilyenkor Pécs több pontján bukkannak fel és adják elő kortárs költők verseit. Rendezvényeikről rendszeresen hírt adnak a különböző  médiumok.

A Színes Színpad meghívott előadói között volt már Varró Dániel költő, Beck Zoli (30Y), egyetemi tanár, Bánki Beni (slam-poetry), Tölgyfa Gergő drámapedagógus. Sólyom Katalin színművész verstársulatánál látogatást tettek,  megismerkedtek Nagy Bandó András írói gondolataival, Ijjas Tamás, Lackfi János meséivel. Felléptek a Széchenyi téren és a Zsolnay Negyedben, 2017-ben pedig a POSzT nyitónapján is felléptek Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséivel a Széchenyi téren. Rendszeres résztvevői a Pécsi Tanuló Fesztiválnak is.

A jelentkezők a beiratkozás előtt ingyenes képesség-, és tehetségfelmérő beszélgetésen vesznek részt, ahol a kiválasztott gyerekek szülei a tanév részleteiről további információkat kapnak. A foglalkozásokra hétfő délutánonként az Apáczai Csere János Fiókkönyvtárban kerül sor.

Jelentkezni Hajnal Éva, Szilágyi János-díjas tehetségmentornál a 06 70 227 5152-es telefonszámon, vagy a hajnal.7eva@gmail.com e-mail címen lehet.